Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2018 szeptemberében

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Régen voltam már utoljára az MTA Kémiai Osztály ülésén: egészen pontosan áprilisban. Májusban a közgyűlés miatt soha nincs osztályülés, a júniusira nem tudtam elmenni, a július és augusztus pedig nem létező hónapok a magyar tudományos körökben. Az a gyanúm, ezt a tényt más is észrevehette, így az új innovációs és technológiai miniszter MTA-ellenes költségvetési támadásának időzítése korántsem volt véletlen.

Egyébként az osztályülésen az MTA és a minisztérium közötti konfliktusról is szó volt, méghozzá elég hosszan. A napirendben nem szerepelt, de a napirendi pontok tárgyalása (és jóváhagyása) előtt az MTA egyik alelnöke ismertette a legújabb fejleményeket. Igazából ez semmivel nem volt több, mint amit a sajtóból éppen akkor tudni lehetett: a miniszter (legalább is egy időre) visszavonulót fújt, és egy évig minden megy majd tovább úgy, ahogy eddig. Számomra teljesen világos, hogy ezzel a konfliktus nem szűnt meg, csak a kiéleződése nem folytatódott. Feltételezem, hogy 2019 június végén kezdődik majd az újabb kör, és sajnos azt is valószínűnek látom, hogy addig az Akadémia pozíciói semmit nem erősödnek majd.

Mindenesetre volt egy elég érdekes hozzászólás ehhez a témához: az egyik akadémikus felelevenítette, hogy nem olyan rég írt egy cikket arról, hogy milyen változások voltak az orosz tudományos akadémián, és a – csak félig komolytalan – végkövetkeztetése az volt, hogy az ottani eseményeket alaposan meg kell figyelni, mert Magyarországon is várhatók hasonlók. Talán leírni sem kellene: a szerző most igazolva érzi saját korábbi félelmeit.

Bár időben sokat volt szó erről a kérdésről (mintegy 40 perc a másfél órás ülésből), de még a súlyos konfliktus és annak igen kiterjedt sajtóvisszhangja sem tudta elhomályosítani azt, hogy a nap fő kérdése az akadémikusválasztás következő lépcsője volt. Ez persze az akadémikusok zárt ülésén történt, amin a közgyűlési képviselők már nem vehetnek részt.

Így aztán a napirendi pontok gyorsan pörögtek: két MTA doktori védés volt a legutóbbi osztályülés óta, ezeknél szavazni kellett a fokozat odaítélésről (mindkettő egyértelmű volt), majd két jelölt közül választottuk ki azt, akit az Osztály nagyobb mértékben támogat az akadémiai innovációs díjra. Az Akadémia tudományos publikációs keretéhez most meghívásos pályázatot írnak ki; ennél volt egy határozati javaslat arról, hogy a Kémiai Osztály mely folyóiratokat támogassa. Itt az előterjesztőnek már előre írtam egy üzenetet arról, hogy a Természet Világa az utóbbi időben nagyon visszaépült, és az esetében én indokoltabbnak tartanám, ha az Akadémia inkább a kiadási jogokat szeretné megszerezni. Az előterjesztőnek ez a javaslat láthatóan nem volt ellenére, meg is kért arra, hogy az osztálynak is mondjam el, úgyhogy ez be is került a jóváhagyott határozatba. Persze tudom, hogy ettől még nem feltétlenül történik bármi is, de azért jó lenne, ha az MTA legalább megpróbálna megmenteni egy (2019-ben már 150. születésnapját ünneplő!) tudományos ismeretterjesztő folyóiratot, amely most láthatóan a "kihalás" felé tart.

Ezzel a megszólalással egyfajta ámokfutásba kezdtem: szerintem az eddigi osztályüléseken összesen nem beszéltem annyi, mint ezen az egyen, és megkockáztatom azt is, hogy ebben a hároméves ciklusban a nem akadémikus közgyűlési képviselők közül összességében messze én kaptam szót a leghosszabb ideig az osztályüléseken. Persze nem (csak) a Természet Világa miatt. Az 'Egyebek' napirendi pontban ugyanis szó esett arról is, hogy az osztály felkérést kapott az új Nemzeti Alaptanterv tervezetének a véleményezésére. Én az Osztályon is vezetek egy közoktatási ad hoc bizottságot, a Magyar Kémikusok Egyesületében pedig az Oktatási Bizottság elnöke vagyok, így ezt a feladatot több forrásból is megkaptam. A Kémiai Osztály számára a határidő szeptember 23 (vasárnap!) – ez nekem az ülés előtt még nem volt teljesen világos. Ennek persze hangot is adtam. Végül annyit bevállaltam, hogy készítek egy állásfoglalás-javaslatot szeptember 21-ig, azt elektronikusan megkapja az Osztály, szeptember 24-én reggelig lehet megjegyzéseket fűzni hozzá, és aznap (vagyis hétfőn) továbbküldik. A Magyar Kémikusok Egyesületének az elnöke azt a javaslatot tette, hogy az Osztály és az Egyesület közös állásfoglalást alakítson ki. Erre én azt mondtam, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen, mert az Osztálynak szeptember 23 a határidő, az Egyesület pedig október 1-én tartja azt az Intézőbizottsági Ülést, amelyen elfogadják az állásfoglalást. Maga az Osztályelnök azt jegyezte meg (és ezzel én is egyetértek), hogy jobb a formailag külön állásfoglalás akkor is, ha a tartalmuk azonos, mert ezek egymást erősíthetik.

A legvégén, az akadémikusok zárt ülése előtt még arról is beszéltem egy kicsit, hogy az idén elmaradt a Polányi Mihály-díj kiírása. Az Osztályelnök ígéretet is tett arra, hogy utánanéz a dolognak.

Ha már írtam arról, hogy sokat beszéltem az ülésen, akkor megjegyzem azt is, hogy ez októberben is így lesz, ugyanis ekkor lesz szó részletesebben is a közoktatási kérdésekről, amiről elvileg még külön ismertetőt is kell tartanom.

2018.09.18.


This template downloaded form free website templates