Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2018 márciusában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Márciusra egy fokozattal kellemetlenebbé vált a Pécs-Budapest távolság vasúti leküzdése. A főváros közelében ugyanis vágányfelújítás kezdődött, s emiatt Százhalombattától vonatpótló autóbuszok viszik az Intercityk utasait (egy reggeli és egy esti kivétel van).

Így aztán a szokásosnál is kevesebb kedvem volt a budapesti utazáshoz, hogy részt vegyek a Kémiai Osztály márciusi ülésén. Februárhoz hasonlóan az osztályülést felolvasóülés előzte meg, ezen az előadó ismét egy kvantumkémikus volt, Lendvay György kollégám. Számomra váratlanul nagy hallgatóság jött össze, köztük egy régen látott, jelenleg az USA-ban dolgozó kedves ismerős is.

Az osztályülésen a leghosszabb időt a Közgyűléshez kapcsolódó tudományos ülés témájáról szóló vitával töltötték el a résztvevők. A Kémiai Osztály akadémikusai közül ketten is jelentős kitüntetést kaptak március 15-én, ezt egy kis pezsgőzéssel meg is ünnepeltük. Egy MTA doktori pályázatról is véleményt mondott az osztály - ezt a Kémiai Doktori Bizottság egy hónappal korábban tárgyalta. Azt is megtudtuk, hogy az idén az Akadémiai Aranyérmet Kiefer Ferenc kapja majd a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályáról. Az ülést a februárihoz hasonlóan az akadémikusok zártkörű beszélgetése követte, amelynek témája (az egyébként jövő májusban esedékes) akadémikusválasztás előkészítése.

Minden bizonnyal a saját jellemhibám, de kezdem unalmasnak találni az osztályüléseket. Bár lehet hogy az osztályelnökben is van ilyen érzés, mert segítséget kért ahhoz, hogy megélénkítse, tartalmasabbá tegye ezeket az összejöveteleket.

Közben egyébként folyik a 2018-as Közgyűlés előkészítése is: a vele kapcsolatos előkészítő rendezvényekről (például közgyűlési képviselők tanácskozása, fiatalak kutatók fóruma) már több üzenetet is kaptam. Egyelőre el sem tudom képzelni, hogy mi fontos lesz majd a közgyűlésen: egy éve esedékes volt az elnök újraválasztása, két éve pedig új tagokat választott az MTA. Az idén egyik sem aktuális.

2018.03.20.


This template downloaded form free website templates