Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2018 februárjában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ismét eltelt egy hónap, újabb budapesti túra következett számomra a szokásos osztályülésre. Februárban ennek az adott érdekességet, hogy először utaztam az új, pécsi munkahelyemről ilyen rendezvényre. Szerencsére most is sikerült más tennivalókat is erre a napra gyűjteni. Ezek egyike a Kémiai Doktori Bizottság ülése volt, amely 11 órától kezdődött.

A Magyar Tudományos Akadémián számtalan bizottság alakul. A Doktori Bizottságok minden osztályon az MTA doktori pályázók habitusvizsgálatát végzik. Ezen bizottságok összetétele háromévente változik, többlépcsős szavazással jön létre. Én a megbízatásomat a Fizikai Kémiai Bizottságtól kaptam, amely (újjá)alakuló ülésén, január 23-án delegált néhány képviselőt a Kémiai Doktori Bizottságba. Ott az egyik legfiatalabb tag lettem; talán ennek is köszönhető, hogy az elnök felkért a titkári teendők ellátására, amit én el is vállaltam. Ezzel persze adminisztratív feladatokat is magamra vállaltam, de valakinek ezt is el kell végeznie: egy ideig én is lehetek ez a valaki.

A bizottsági ülés után 1 órától kezdődött a felolvasóülés, ez a hagyományos neve az osztályüléseket megelőző tudományos előadásoknak. Ezek deklarált célja az idén elsősorban az, hogy a potenciális akadémikusjelöltek bemutatkozhassanak. Ezen a napon Kállay Mihály beszélt kvantumkémiai kutatásairól.

A kettőtől kezdődő osztályülés elég rövidre sikeredett, most nem volt felesleges szócséplés. Az elnöki beszámolóban szerepelt az az információ, miszerint a Magyar Tudományos Akadémia Székházát rövidesen 30-40 milliárd forint költségvetésből felújítják. Elsőre megdöbbentett ez az összeg, de mint kiderült, ebben például mélygarázsépítés is van, és a tervek szerint összenyitják a Székházat az MTA könyvtárával (mindig is furcsálltam, miért nincs kapcsolat a kettő között).

Az ülésen a Kémiai Osztályhoz tartozó bizottságok működéséről szóló éves jelentéseket fogaduk el, illetve egy halom akadémiai bizottságba tagokat és póttagokat delegáltunk. Döntöttünk az idei folyóirat- és könyvtámogatásokról: kevesebb pályázat volt, mint tavaly, egy pillanatig sem volt kétséges, hogy egyiket sem kell elutasítani.

A végén volt még egy olyan hozzászólás, amelyet érdekesnek találtam: az egyik újonnan megválasztott bizottsági elnök hiányolta az MTA központi támogatását a bizottságok és munkabizottságok Internetes oldalainak fenntartásához. Való igaz, hogy a Reakciókinetikai és Fotokémiai Munkabizottság oldalait is az Akadémiától teljesen függetlenül tartjuk fenn. Azért ennek is van előnye: sok naprakész és hasznos információt tartalmaz.

2018.02.20.


This template downloaded form free website templates