Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2016 márciusában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Tavaly év vége felé, mint három évenként rendesen, újra képviselőket választottunk a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgyűlésébe. Amikor először vettem részt ebben a folyamatban, a szavazás még papíron ment, de 2012-ben és 2015-ben már az MTA webes felületén lehetett szavani; ezen újítás miatt a Magyar Postán kívül más aligha bánkódott túlzottan. Azoknak, akik hozzám hasonlóan járatlanok az MTA világában, azt is leírom, hogy a Közgyűlés elvileg az Akadémia fő döntéshozó szervezete, elnököt és új Akadémiai tagokat ez a testület választ. Van más, kevésbé látványos feladata is, de ezekből azért annyira nincs sok, hogy évi egy alkalomnál többször össze kelljen hívni. Általában minden évben május elején van a Közgyűlés (az idén éppen május 2-3.), kétnapos rendezvény, de hozzá még kapcsolódnak mindenféle egyéb események is az Akadémia Osztályok szervezésében.

Tagja vagyok az Akadémia Köztestületének; ennek csak annyi feltétele van, hogy valakinek PhD fokozata legyen Magyarországon. A Közgyűlésben a szavazati jogú képviselők az akadémikusok plusz még egy adag választott képviselő a Köztestület tagjai közül. Ezek a választások bizottságonként szerveződnek, én éppen a Kémiai Tudományok Osztályán belül működő Fizikai Kémiai Bizottsághoz tartozom. A szavazás részleteivel nem szeretném untatni az olvasót: már hat, illetve három éve is felkerültem a bizottsági szavazólapra, de tényleges képviselőnek csak tavaly év végén választottak meg egy hároméves ciklusra.

A megbízólevelemet ugyan csak március 30-án adják át, de a Kémiai Tudományok Osztálya, amelynek az ülésein a hozzá tartozó közgyűlési képviselők is szavazati joggal vesznek részt, már március 22-i ülésére meghívott.

Olvasni viszonylag sokat olvastam már az ilyen osztályülésekről, a róluk írt emlékeztetők, ha jókora késéssel is, de gyakran fellelhetők voltak az MTA Internetes oldalain. Amíg Keszei Ernő közgyűlési képviselő volt, ő képviselőségét komolyan véve rendszeresen írt beszámolókat az osztályülésen történtekről annak a körnek, amelyben megválasztották. Nem biztos, hogy én ilyesmire vállalkoznék, már Ernő beszámolói alapján is az volt a véleményem, hogy az ülések gyakran egyhangúak lehettek, akár még unalmasnak is mondhatók, s a megvitatott témák között kevés az igazán közérdekű. Az MTA doktori ügyekkel kapcsolatos szavazatoknál viszont azt hiányoltam, hogy a közvetlenül érintettek általában csak „fű alatt”, informális csatornákon keresztül értesülhettek a számukra fontos információkról, amelyek egyébként még elvileg nyilvánosak is.

A mostani ülésre előkészítő anyagokat is küldenek e-mail-en. Az előkészítő anyag része az előző osztályülésről szóló emlékeztető. Ebben volt olyasmi is, ami engem kimondottan érdekelt: az akadémiai könyvpályázatról szóló rész. Tavaly ősszel ugyanis a Typotex Kiadó e-mail-ben keresett meg azzal, hogy a blogomra írt ismeretterjesztő írásokat szívesen kiadnák nyomtatásban. Persze azért nem teljesen üzleti alapon: azt javasolták, hogy pályázzunk együtt az Akadémia támogatásáért. Elsőre nem tetszett a gondolat: egyrészt az írások már olvashatóak, másrészt az MTA könyvtámogatási gyakorlatáról volt valamennyi előzetes benyomásom (éppenséggel nem pozitív). Ennek megfelelően azt válaszoltam az e-mail-re, hogy nem sok kedvem van felesleges és a siker reményével nem igazán kecsegtető köröket futni, de erre néhány percen belül felhívott a ügyvezető igazgató, s azt kérte, beszéljünk személyesen. Erre egy budapesti utam időpontjának szerencsés alakulása miatt még azon a héten alkalom adódott, s a megbeszélés eredményeként be is adtam a pályázatot. Nos, a februári ülésen a Kémiai Tudományok Osztálya véleményezte ezt, s az emlékeztető szerint támogatásra javasolta az elnöki keret terhére: ebben a kategóriában két könyvből másodikként rangsorolva. Voltak kételyeim afelől, hogy ez a döntés jelent-e valódi pozitívumot...

Március 22-én az utazással szerencsés voltam: Debrecenből mentek mások is, és egy akadémiai autóban nekem is akadt hely.

Maga az ülés az Elnöki tanácsteremben volt, itt még korábban soha nem jártam: a Díszterem Duna felőli oldalán van az Akadémia Épületében. Az ülést az osztályelnök, Joó Ferenc távolléte miatt helyettese, Horvay György vezette. A szavazásokhoz kaptunk egy kis kulcstartószerű eszközt, amelyen öt gomb volt. A jelenlévők számának ellenőrzésekor elvileg mindenkinek az igen gomb megnyomásával kellett jeleznie, de ez nem sikerült maradéktalanul: 2-en az igen helyett a nemet nyomták meg, 2-en pedig semmilyen gombot nem nyomtak. Ebből már le is lehet vonni egy komoly következtetést az ilyen típusú szavazások hibahatárára, amely a jelek szerint nem nulla.

Az ülésen tényleg sok volt a rutinjellegű dolog: formálisan gratuláltak Penke Botond egy már megkapott, illetve Beck Mihály nemsokára átadandó kitüntetéséhez, s igen röviden sajnálkoztak afelett, hogy az Osztály Széchenyi-díjra tett javaslata nem kapott támogatást. Két tagot kellett választani a Jelölőbizottságba: ezek Pálinkás Gábor akadémikus (30 igen, 6 nem), illetve Simonné Sarkadi Lívia közgyűlési képviselő, a Magyar Kémikus Egyesületének jelenlegi elnöke (33 igen, 3 nem) lettek. Két MTA doktori eljárás folytatását is támogatta az Osztály. Ezek egyike sem váltott ki semmiféle vitát: Czakó Gábor (32 igen, 2 nem) és Nagy Péter (33 igen, 0 nem, 1 összeférhetetlenség) is hatalmas támogatást kapott.

Végül pedig szó volt a könyvpályázatokról is. Aznap délelőtt volt a döntéshozó bizottság ülése. Ez a Kémiai Tudományok Osztályának minden javaslatát támogatta. Tehát a Typotex Kiadó által elképzelt könyv is hamarosan megjelenik a blogomon lévő írások alapján!

2016.03.22.


This template downloaded form free website templates