Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2019 decemberében

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Az Akadémia 192. közgyűlése után nyolc nappal ismét összegyűltek a Kémiai Osztály tagjai. Itt az ideje tehát, hogy azt is világgá kürtöljem: az idén egyetlen egy ülést sem mulasztottam! Januárban azért nem voltam, mert oda nem is hívtak: az akadémikusok zárt ülése volt.

Tavaly decemberhez hasonlóan az tette ezt az ülést fontossá számomra, hogy az Osztály itt nevezett meg jelöltet az Akadémia Újságírói Díjra. Ezt most is én kezdeményeztem: mi több, az idén a Fizikai Osztályon is sikerült annyi támogatást szerezni, hogy november utolsó hetében szervezett ülésükön ők is az általam javasolt jelöltet támogatták. Ezt a Kémiai Osztály is megtette nagyon nagy többséggel.

Az ülés egyébként a Magyar Tudomány folyóirat főszerkesztőjének rövid ismertetőjével kezdődött: még a májusi, rendes közgyűlés határozta el, hogy kiadványt szerkesztenek a „Magyar tudomány kiemelkedő eredményei (1989-2019)” címmel. Ezt már önmagában sem tartom valami jó ötletnek; ilyen fajta önnépszerűsítést nagyon kis adagokban kellene csinálni az Interneten, és nem egy nyomtatott könyvben. A kiadvány készítésének szervezése sem tesz rám olyan benyomást, hogy az eredmény valóban hasznos lesz a tudománykommunikációban: minden osztályon létrehoztak egy bizottság, amely koordinálja majd az osztályhoz tartozó tudományterületekről szóló összefoglaló elkészülését. Mindennek szerintem az lesz a következménye, hogy az Akadémia ezt a kiadványt önmagának írja. Ha ugyanis komoly lenne az a szándék, hogy az egész társadalomnak szóljon, akkor két-három újságírót kellene felkérni az elkészítésére. Ezt a véleményemet persze ott nem ismertettem, hiszen a kiadvány elkészítésének tényét és a szerkesztési elveket már elfogadták.

Sajnos az ülésen nem ez volt az egyetlen olyasmi, amivel nagyon nem értettem egyet. Ráadásul a másik alkalommal elég élesen fel kellett vállalnom az ellenkezésemet. Az osztályelnök az egyebek napirendi pontban elmondta, hogy felhívták a figyelmét arra, hogy egyes osztálytagok nyilvánosan, az Interneten kommentálják az osztályülésen elhangzottakat (elhiszem neki, hogy eredetileg nem tudta, hogy én vagyok ez az "egyesek"). Én természetesen magamra ismertem: minden osztályülésről és közgyűlésről készítek blogbejegyzést. Ezért szót is kértem; elmondtam ezt a tényt, és azzal zártam rövid mondanivalómat, hogy mindez így is marad egészen addig, amíg én egy közösség által megválasztott képviselő vagyok. Ebből aztán persze lett vita is, amiről szinte lehetetlen úgy írni, ahogy én ezen a blogon szoktam: a saját véleményemen kívül senki más nézeteit nem kapcsolom személyhez, ezért nem írok neveket még akkor sem, ha ez egyébként kicsit sutává teszi azt, amit írok. Erre a kérdésre rövidesen egy önálló blogbejegyzésben is visszatérek majd.

2019.12.10.


This template downloaded form free website templates