Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2019 márciusában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A márciusi osztályülés a meghívó alapján csendesnek és rövidnek ígérkezett egészen addig, amíg az ülés délelőttjén körbe nem küldték a résztvevőknek két másik akadémiai osztály állásfoglalását az MTA tárgyaló küldöttsége és a Minisztérium által kiadott közös szándéknyilatkozatról, amely az Akadémia intézethálózatának átalakításáról szólt. Ekkor kissé ijesztőnek tűnt a helyzet: ebben az ügyben benne volt egy több órás meddő vita rémképe.

Az ülés elején az osztályelnök üdvözölte az új közgyűlési képviselőket és mindenkit (az újraválasztottakat is) kétmondatos bemutatkozásra kért. Ennyi erővel az akadémikusoktól is kérhette volna ugyanezt, hiszen az új közgyűlési képviselők aligha ismernek mindenkit közülük…

Néhány formaság után rá is tértünk a másik két osztály állásfoglalásának megvitatására. Visszafogottan rövid lett az egész: az elnök a végén azt a kérdést tette fel, hogy csatlakozzunk-e bármelyikhez (egyébként ezt a hozzászólók egyike sem gondolta jó ötletnek). Formálisan ez nem személyi kérdés, így elsőre nyílt szavazást kezdett az elnök: ebben senki nem támogatta azt, hogy csatlakozzunk. Én viszont megakadályoztam azt, hogy bárki nyíltan ellene is szavazhasson, ugyanis még mielőtt a második kérdés elhangozhatott volna, szót kértem, és javasoltam, hogy ebben a kérdésben titkosan szavazzunk. Ez az akadémikusok körében okozott egy kis zavart: néhányan azt javasolták, hogy először arról szavazzunk, hogy nyílt vagy titkos szavazást akar-e az osztály. Az osztályelnök persze ezt a bonyolítást már egyáltalán nem szívlelte volna: csak annyit mondott, hogy minimális külön erőfeszítést igényel csak a kérés teljesítése, így megcsinálja. Olyan szempontból persze nem lett más a végeredmény, hogy az osztály így sem támogatta a csatlakozást, de a titkos szavazásban már kilencen szavaztak igennel (szemben a nyílt szavazás nullájával), s ez a tény talán önmagában is jó indok volt arra, hogy ne nyíltan szavazzunk.

Az ülés további részében a februárban elmaradt két MTA doktori eljárás lezárását hagytuk jóvá; egyikhez sem volt senkinek megjegyzése. Ezután még a jelölőbizottságba választottunk új tagokat. Végül pedig további apróságokról volt szó, például arról, hogy áprilisban lesz felolvasóülés is az osztályülés előtt: ilyesmire 2019-ben még nem volt példa.

2019.03.19.


This template downloaded form free website templates