Az MTA Kémiai Osztályának ülése 2019 áprilisában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ismét eltelt egy hónap, ismét összeült a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Osztálya. Annyiban kivételes volt ez az időszak, hogy az előző hónapban a Kémiai Osztály közgyűlési képviselőit próbáltam koordinálni egy kicsit (valamennyi siker érzetét is keltve, mert az Osztály jelöltje lett az MTA elnökségének tagja), most pedig a teljes közgyűlési képviselői "haddal" próbáltam kommunikálni legalább egy levelezőlista létrehozásának erejéig.

Az történt, hogy a Műszaki Osztály egyik képviselője megkeresett egy üzenetben, mert hallotta, hogy a Kémiai Osztályon én kezdeményeztem a jelöltegyeztetést. Azt írta, hogy szerinte a közgyűlési képviselők tájékozottsága sok kérdésben nem megfelelő, s ez ellen tenni is kellene valamit. Ezzel én egyet is értek. A Fizikai Osztály egyik képviselője nemrégen összegyűjtötte az összes közgyűlési képviselő e-mail-es elérhetőségét, így adta magát a dolog, hogy hozzunk létre levelezőlistát. Ebben nekem volt a legnagyobb rutinom, úgyhogy a Google-csoport szolgáltatás révén én lettem a csoport gazdája, a meghívóüzenetet pedig hárman írtuk alá.

Elég kevés visszajelzés volt, de ebben azért van örömteli megállapítás is: csak kevesen kérték azonnal azt, hogy töröljük a listáról az e-mail-címüket. Azzal pedig csak egyetlen egy közgyűlési képviselő vádolt meg, hogy jogtalan adatkezelést végzek, s ő is csak informálisan.

Ezt az ülésnapot is kihasználtam arra, hogy más programot is szervezzek magamnak Budapesten: negyed egytől a Műegyetemen tartottam egy matematikai szemináriumot – ötfős közönségnek. Ez azért nem nagy létszám, de ettől egyébként kellemesen informális is lett a hangulat: Magyarországon nem túl gyakori, de számomra nagyon is rokonszenves módon többször is közbekérdeztek. Így elég pozitív hangulatban indultam az Akadémiára.

Maga az osztályülés meglehetősen széteső volt, különösen a vége felé. Az Akadémiai kutatóintézet-hálózattal kapcsolatos legújabb fejleményekről az MTA főtitkára számolt be; ez lényegre törő és világos volt. A hozzászólásokra ugyanez már nem feltétlenül volt igaz. Az elmondottak szerint az utóbbi hetekben jelentősen növekedett a két oldal közötti együttműködési hajlam, de persze ettől a háttérben még mindig ott van az alapkonfliktus. A főtitkár kb. 45 percig volt ott az ülésen, utána más programja kezdődött. A kérdéskör megvitatása még utána is folytatódott egy kicsit, ekkor kezdett kellemetlenül szétfolyni a dolog.

Utána kiderült, hogy nem tudunk szavazni egy MTA doktori cím odaítélésének az ügyében, mert a pont egy héttel korábban megtartott védés jegyzőkönyve még nem érkezett meg.

Végül két akadémiai intézet külső tanácsadó testületébe kellett tagokat delegálni. Ekkor előfordult az is, hogy egy személyi szavazás eredményét nem tudtuk közvetlenül megnézni: jelentős utánajárással, a közben már automatikusan generálódó jegyzőkönyvből kellett kikeresni. Az is zavaró volt, hogy az egyik személyi kérdés címénél más név szerepelt, mint a tényleges kérdésben.

Közben pezsgőt is hoztak be egyébként – nem sokkal később kiderült, hogy két akadémikus születésapjának ünneplése adta meg erre az alkalmat. Egy időre kisebb társaságok külön-külön beszélgetéséve alakult át az ülés, amelyen ugyan még volt egy-két apróságról szó, de ez már senkiben nem hagyott nyomot.

Ami fontosabb: május 6-án lesz a Közgyűlés, ehhez kapcsolódóan május 8-án a Kémiai Osztály is szervez előadói ülést a Periódusos Rendszer Nemzetközi évéhez kapcsolódva, aminek a kezdési időpontja délelőtt 10 óra. Május 21-én pedig az SI megújulásáról lesz hasonló rendezvény, az délután egykor kezdődik. Mindkettőn fogok előadást tartani.

2019.04.23.


This template downloaded form free website templates