A Dűne Tudománya 4. A Dűne emberi számítógépei: navigátorok és mentátok

TUDOMÁNYOS? FANTASZTIKUS!

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásának köszönhetően ez egy meghallgatható blogbejegyzés. Kattintson a lejátszógombra:A kép alatt el is olvashatja a bejegyzést.

A Dűne időszámítás 10191. évében a korai idők egyetlen kézzel fogható maradványa az a minden vallásban szereplő szigorú parancsolat, amely a gondolkodó gépek építését és használatát tiltja:

„Ne készíts gépezetet az emberi elme hasonlatosságára!” – mondja az Orániai Katolikus Biblia.

A Galaxis civilizált részei tíz évezrede, a gépek rémuralmának borzasztó áldozatot követelő lerázása óta egyetlen, kizárólag emberek által benépesített Császárságot alkotnak. A kollektív emlékezet vallási formában ennyire hosszú ideig is megőrizte a gondolkodó gépekkel vívott háborút, ezért nincs civilizált ember, aki számítógépet akarna építeni vagy használni.

Matematikai számítások gyors elvégzésére azonban így is szükség van. Még az új időszámítás hajnalán több nagy, egyes emberekben különleges képességeket kifejlesztő iskola alakult ki, amelyek intézményesített érdekei jelentősen befolyásolják a történelmi eseményeket.

Az Űrligának monopóliuma van a bolygóközi utazásra. Hatalmas, Holtzman-motorral meghajtott szállítóhajóiban az egyes bolygók közelében épített és használt űrjárműveket a tér meghajlításával pillanatszerűen lehet a Galaxis egyik pontjából a másikba vinni. Az Űrliga közreműködése nélkül egy ilyen utazás még mindig sokkal gyorsabb lenne a fénysebességnél, de hetekig vagy hónapokig tartana. Üzeneteket sem lehet gyorsabban küldeni, mint ahogy ezek a hajók mozognak, ezért a bolygóközi kommunikáció elsősorban futárok segítségével zajlik. Az Űrliga minden tekintetben semleges, politikai céljai nincsenek, a nemesi házak közötti ellentétekben soha nem foglal állást, gyakran egymással háborúban álló felek hadseregeit is egymás mellett szállítja a gigantikus űrhajókban. Nincs annál pusztítóbb büntetés, mintha az Űrliga megvonja valakitől az utazási jogokat.

A Holtzman-meghajtás lényege a tér meghajlítása. Ehhez nagyon bonyolult számítások sorozatát kell nagy sebességgel elvégezni, erre egy számítógépeket elutasító világban csak speciálisan kiképzett navigátorok alkalmasak. Navigátornak csak egészen kivételes adottságú embereket lehet kitanítani, s ők is kizárólag tömény fűszergázban élve tudják végrehajtani ezt a feladatot. Az ilyen képességű embereket az Űrliga szerte a Galaxisban keresi. A navigátorrá válás fő próbája a fűszergáz belégzése. Aki ezt túléli, annak azonnal kiteljesednek a mentális képességei és teste is elkezd átalakulni, általában emberi szemmel nézve visszataszító módon.

A navigátorok átalakulásuk előtt mind férfiak, ez alól egyetlen kivétel volt: Norma Cenva, minden idők egyik legnagyobb tudósa. Még a gépek rémuralmának sötét korszakában született, alacsony termetű volt, teste furcsa mutációk jeleit mutatta. Ő találta fel a térhajlításos űrhajómeghajtást, de az nem foglalkoztatta különösebben, hogy kollégája, Tio Holtzmann aratta le érte a babérokat. Norma Cenva mentális képességei akkor növekedtek meg ugrásszerűen, amikor a gondolkodó gépek fogságba ejtették és megkínozták. Fogva tartóit pusztán a saját gondolatainak erejével pusztította el.

Ekkor a Holtzmann-motoroknak még volt egy súlyos gondjuk: nagyjából minden tizedik térhajlítás katasztrófához vezetett, mert az űrhajó akadályba, általában egy csillagba ütközött. Norma Cenva sokáig hiába dolgozott ezen a problémán, s elkeseredésében döntött úgy, hogy fűszergázt lélegez be képességei további fokozására. Így fedezte fel a navigátorrá alakulás folyamatát, ami az ő esetében annyira sikeres volt, hogy utána Holtzmann-motor nélkül is tudott teret hajlítani.

A Mentátiskola gyökerei is a számítógép-használat tiltásában rejtőznek. A képzés célja itt a különösen gyors és objektív gondolkodás kialakítása, de ehhez egy navigátorénál szerényebb adottságok is elegendőek. A mentátok többnyire végtelenig lojális munkavállalók a nemesi házaknál. Szolgálataik beteljesítéséhez fűszerfogyasztásra nincs feltétlenül szükség, de a sapho nevű, nagy energiatartalmú folyadék jelentősen fokozza a képességeiket. Ennek mellékhatásaként az ajkakon és a száj nyálkahártyáin mélyvörös foltok keletkeznek. Leto Atreides herceg egyik legfontosabb tanácsadója Thufir Hawat, aki a mentátok között is kiemelkedő képességű.

Ironikus módon a mentátiskola létrejötte a gondolkodó gépeknek köszönhető. Az ellenük viselt háború, a Butleri Dzsihad alatt a gépi világ két vezető robotja, Omnius és Erasmus között alakult ki nézetkülönbség az emberi elme képességeit illetően. Az előbbi szerint az emberek képezhetetlen állatok, míg az utóbbi szerint megfelelő tanítással nagyon kreatívvá válhatnak. A kérdés eldöntésére Omnius a rabszolgák közül kiválasztott egy reménytelenül vadnak tűnő gyermeket, Gilbertus Albans-t, s felszólította Erasmust, hogy az ő nevelésével bizonyítsa állítását. A robot hosszú évekig tartó, buktatókkal teli kísérletezés során kidolgozta a sikerre vezető módszert. A Butleri Dzsihad végére a robotokat elpusztították, de Gilbertus Albans saját képzésének minden elemére emlékezett, és megalapította a mentátiskolát a Lampadas bolygón.

A mentátok mindannyian férfiak a Dűne univerzumában. Ez azért is érdekes, mert az író, Frank Herbert, tulajdonságaikat jelentős részben apai nagyanyjáról, a Kentucky dombvidéken élő Mary Stanley-ről mintázta, aki írni és olvasni nem tudott ugyan, de matematikai műveleteket hihetetlenül gyorsan végzett el fejben.

2023.04.20.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates