A Dűne Tudománya 2. Függő nyugtalanság a Dűnében

TUDOMÁNYOS? FANTASZTIKUS!

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásának köszönhetően ez egy meghallgatható blogbejegyzés. Kattintson a lejátszógombra:A kép alatt el is olvashatja a bejegyzést.

A Dűne Galaxisának elitje fűszerfüggőségben él, ezért annak, aki meg tudja akadályozni a fűszerkitermelést, teljhatalma van az Impériumban.

A függőség kifejezés élettani, lelki és gazdasági értelemben is használatos. Az élettani függőség olyan, orvosi vizsgálatokkal is kimutatható testi változásokat jelent, amelyek miatt egy szer használatának hirtelen félbehagyása a szervezet működésének zavaraihoz vezet, ezek az elvonási tünetek. A különböző szerek eltérő típusú és súlyosságú élettani függőséget okoznak. A rendszeres kokainhasználók körében például csak enyhe formában alakul ki a jelenség, az ilyen emberek függőségét pusztán azzal is meg lehet szüntetni, ha néhány napra vagy hétre bezárják őket egy olyan helyre, ahol lehetetlen kokainhoz jutni. A súlyos alkohol- vagy heroinfüggők esetében már nem ez a helyzet: itt a szer hirtelen megvonása értő orvosi figyelem nélkül könnyen a függésben élő halálát is okozhatja. Egyértelmű, hogy a melanzs súlyos élettani függőséget vált ki: ha nem szeded tovább, akkor meghalsz.

A lelki függőség lényege az, hogy a rendszeres használóban erős, néha leküzdhetetlen vágyakozás ébred a kábítószer által kiváltott tudatállapot iránt, s ez a vágy jelentősen megváltoztatja a viselkedését. A lelki függés átgázolhat minden erkölcsi érzéken vagy törvénytiszteleten. Ez a fő oka annak, hogy a kábítószer-fogyasztók gyakran bűnözők vagy törvényen kívüliek lesznek. A Dűnében a lelki függőség közvetlen leírásának nincs sok nyoma, csak a gazdasági fejleményekből lehet következtetni rá.

A gazdasági függőség az egyén szintjén a pszichés függőség következménye. A kábítószerek kereskedelmét sokszor törvények tiltják, ezért ezen anyagok többnyire nehezen beszerezhetők, és annak ellenére is drágák, hogy előállításuk általában nem kirívóan költséges. Néhány törvényesen is beszerezhető, kábítószerre emlékeztető hatású anyag, például a nikotin vagy az alkohol esetében az ár az igen jelentős állami adóterhek miatt ugrik meg. Egy lelki függőségben élő ember így gyakran jövedelmének mind nagyobb részét fordítja a szer megvásárlására, esetleg vagyonát is elkezdi felélni. Néhány erős élettani függőséget okozó anyag esetében a hozzászokás jelensége is jól ismert, vagyis a megszokott hatás kiváltásához egyre nagyobb adagra van szükség, ami tovább fokozza a gazdasági függőséget.

A gazdasági függőség jelenségét akár társadalmi szinten is lehet tapasztalni. A kokacserje például csak a Föld viszonylag kis részén termeszthető, mert ehhez trópusi hegyvidéki éghajlat, savas jellegű talaj és jelentős szakértelem is szükséges. A huszadik század második felében hosszú időn át polgárháborúban élő Kolumbiában sok vidéki fölműves számára a kokatermesztés látszott az egyetlen megélhetési módnak. Helyzetükön sokat súlyosbított a fő piacot jelentő Amerikai Egyesült Államok válasza, amely a külföldi eredetű kínálat fegyveres megszüntetésére helyezte a hangsúlyt, s így fenntartotta a háborús viszonyokat úgy, hogy közben a drogprobléma tényleges okát, a belföldi keresletet csak igen mérsékelt intézkedésekkel próbálta visszafogni.

Az előzőnél is sötétebb történelmi példa a nagyhatalmi politikai és gazdasági érdekek kábítószerfüggésen alapuló kiaknázására a gyarmatain törvényesen ópiumot termelő, s ezzel nyíltan kereskedő Nagy-Britannia és a kábítószer-fogyasztást a katasztrofális egészségügyi és társadalmi következmények miatt korlátozni akaró Kínai Birodalom közötti ópiumháborúk voltak. Ezek eredményeként az ázsiai nagyhatalom félgyarmati sorba süllyedt, az ópiumkereskedelemből származó haszon jelentősen megnőtt, és több indokínai ország állami bevételében döntő fontosságúvá vált.

A Dűne univerzumában a császári család, az Űrliga és a nemesi házak nagy része is melanzsfüggő. A gazdasági függőség a politikai és társadalmi folyamatok hajtóerejévé válik. A Császár a fűszereladásokra kivetett adóból szerzi jövedelmét, amely katonai túlsúlyának fenntartásához feltétlenül szükséges. Amikor egy terrorista-támadás nagy anyagi kárt okoz a Császárnak, ő ezt a fűszerre kivetett különadóval orvosolja.

2023.04.18.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates