A Dűne Tudománya 3. A Dűne csillagrajza

TUDOMÁNYOS? FANTASZTIKUS!

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásának köszönhetően ez egy meghallgatható blogbejegyzés. Kattintson a lejátszógombra:A kép alatt el is olvashatja a bejegyzést.

A Dűne fontos eseményei gyakran csillagrendszerek közötti háborúk. Ám ez a történet nem réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik. A 10191. évet írjuk, de nem a Gergely-naptár szerint: az időszámítás kezdetét meghatározó események a legendák homályába vesznek. A helyszín pedig a Tejútrendszer nevű galaxis, amely a Föld és a Nap otthona is.

A 2021-ben bemutatott Dűne-film négy bolygón játszódik: ezek az Arrakis, a Caladan, a Giedi Prime és a Salusa Secundus. A regény szerzője, Frank Herbert, mindegyiket pontosan elhelyezte a Tejútrendszerben.

A fő helyszínről, a sivatagos Arrakis bolygóról tudjuk, hogy a Földtől háromszáztíz fényévre lévő, vagyis a Dűne univerzumában is a központtól távoli Canopus csillag harmadik bolygója. A Canopus a Földről nézve a Magyarországról soha nem látható, Hajógerinc nevű csillagképben van. A csillagok közül csak egyetlen egy nála fényesebb van a földi égbolton: a Szíriusz.

Az Arrakis forró klímájához minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a Canopus a csillagok között ritka szuperóriások közé tartozik, fénykibocsátása tizenötezerszer nagyobb, mint a Napé. A bolygó utálatos porfészek, ahol a puszta túlélésért is minden nap meg kell küzdeni, s egyetlen ura sem akarná megvédeni semmitől és senkitől, ha nem lenne rajta fűszerkitermelés. Az őslakosok, a fremenek, kénytelenek voltak alkalmazkodni a sivatagi, kivételesen víztakarékos élethez. Az Arrakist a rajta még sarkvidékeken is uralkodó homoksivatag miatt Dűne néven ismeri mindenki.

A Canopusról viszonylag keveset tudunk, pontos távolságát is csak 2007 óta ismerjük. Az biztos, hogy egy ilyen típusú csillag élettartama viszonylag rövid, egymilliárd évnél semmiképpen nem lehet hosszabb. Ezért nem valószínű, hogy az Arrakison helyben fejlődött ki az élet, és a bolygó emberek számára belélegezhető légkörének kialakulásához sem volt elég idő. Tehát az Arrakist terraformálták és más csillagrendszerekből vittek oda élőlényeket.

A film első jelenetei az Atreides-ház ősi otthonán, a Caladan bolygón játszódnak, a Földtől mindössze húsz fényévre lévő Delta Pavonis nevű csillag harmadik bolygóján. Ez a csillag már korántsem annyira feltűnő, mint a Canopus. Neve annyit jelent, hogy a hazánkból soha nem látható és látványosnak sem számító, Páva nevű csillagkép negyedik legfényesebb csillaga. A Delta Pavonis hűvösebb, idősebb és vörösebb színű, mint a Nap, a mérete és így a teljes fényessége pedig nagyobb egy kicsit. Élete vége felé jár, rövidesen vörös óriássá válik. Habár jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy tényleg keringene körülötte bolygó, a Földön kívüli intelligenciát kutató SETI programban kiemelt figyelmet kap, mert a Delta Pavonis a hozzánk legközelebbi, a Napéhoz hasonló típusú csillagrendszer.

A Caladan bolygóról tudjuk, hogy hatalmas óceánok vannak rajta, az éghajlatát a víz körforgása és az erős szelek határozzák meg. Csendes és békés világ ez, ahol a fő gazdasági tevékenységek a halászat és a pundirizs termesztése.

A Harkonnen-ház ősi birtoka a Giedi Prime, amely a Földtől tizenkilenc, a Caladantól tizenhat fényévnyire lévő 36 Ophiuchi B csillag körül keringő negyedik bolygó. Ez a hazánkból az év nagy részében látható Kígyótartó nevű csillagkép egyik kevésbé látványos rendszere. Három, egymás gravitációs terében mozgó csillagból áll. Ilyen körülmények között egy bolygó mozgása már nagyon összetett, így rajta az időjárás előre nehezen kiszámítható, szélsőséges ingadozásokkal lehet tele. A Giedi Prime-on azonban ennek semmi nyoma a Dűne történetében. Tudjuk, hogy egykor virágzó bolygó volt, amelyen az ökológiai kizsákmányolás és iparosítás miatt alig maradt több nagy, sivár pusztaságnál.

A 2021-es filmben egyetlen rövid jelenetben a Salusa Secundus bolygó is szerepel, amely a Földtől száznegyven fényévre lévő Gamma Piscium csillag körül kering. Ez az állatöv Halak nevű csillagképének harmadik legfényesebb csillaga, tulajdonságaiban a Naphoz hasonlít, de jóval öregebb nála. A Delta Pavonishoz hasonlóan hamarosan vörös óriássá alakulhat át. Furcsa tulajdonsága, hogy a szomszédos rendszerekhez képest meglehetősen gyorsan mozog, így helyét az Űrliga navigátorainak valószínűleg gyakran újra és újra meg kell határozniuk.

A Salusa Secundus a Dűne időszámításának kezdetén a császárság csillogó központja volt nagyon kellemes éghajlattal. Egy renegát ház nukleáris támadásában azonban majdnem lakhatatlanná vált, így sokáig börtönbolygóként működött. A rajta uralkodó zord körülmények miatt a császár galaktikus hatalmát fenntartó katonák, a sardaukarok kiképzésének helye.

2023.04.19.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates