Az MTA Kémiai Osztályának hibrid ülése 2021 decemberében

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A novemberi tudományünnepi szünet és akadémikusjelölt-bemutatkozás után decemberben újra hibrid ülést tartott az Akadémia Kémiai Osztálya. A mintegy egy éve elkezdett új rendnek megfelelően most is egy tudományos előadással kezdtünk, ennek a címe ’A kémiai tér antioxidáns inspirálta bővítése’ volt.

A további program nem volt valami hosszú: egy MTA doktori pályázat esetében kellett szavazni az eljárás elindításáról, itt az osztály-előterjesztő én voltam, vagyis beszélnem is kellett róla. Majd néhány kitüntetési javaslat került napirendre. Az elmúlt évekhez hasonlóan az Akadémiai Újságírói Díjra csak én tettem javaslatot; ez a későbbi titkos szavazáson nagyon nagy támogatást kapott. Valódi döntést csak az Akadémiai Díj és az Akadémiai Ifjúsági Díj esetében kellett hozni: az elsőnél két jelöltből egy, a másodiknál tizenegy pályázóból várhatóan kettő kapja meg az elismerést.

Az utóbbi esetben is az Akadémia e-választási oldalát használtuk, ez később elég jelentős problémát okozott. A pályázatokat még az ülés előtt kiadták értékelésre a tudományos bizottságoknak, de így egy bizottság sem hasonlította össze egymással őket, csak azt a kettőt-hármat, amely téma szerint hozzá tartozott. Az értékelések alapján az Osztályelnök hatra szűkített a jelöltek számát, ezt a javaslatot az osztály egyhangúan elfogadta. Innentől viszont rangsoroló szavazás lett volna, vagyis mindenki az ízlése szerinti sorrendbe állítja a hat jelöltet, amelyből aztán létrejön egy végső sorrend. Ez az előzetes várakozásokkal ellentétben nem sikerült, mert az Akadémia rendszere nem ismeri ezt a fogalmat. A rendszerben lehetett ugyanis mindenkihez sorszámot adni. Én szavazás közben nem is ellenőriztem a dolgot, de később egyértelmű lett, hogy ugyanazt a sorszámot több jelöltnek is lehetett adni. Ez az eredményekből vált nyilvánvalóvá: az érvénytelenekkel együtt is 35-en szavaztak, az első helyre összesen mégis 38 „érvényes” jelölés érkezett. Mi több, a szavazatok számából az is egyértelmű volt, hogy még az „érvényes” szavazatokra sem volt igaz, hogy minden jelöltnek adtak valamilyen sorszámot.

Az eredményeket másnap este megnéztem, és meg is kérdeztem az Osztály szakreferensétől, hogyan lesz ebből tényleges végeredmény. Válaszában az én segítségemet kérte ennek kialakításában (engem legalább érdekelt a dolog)…

Én arra a belátásra jutottam, hogy ilyen peremfeltételek mellett lehetetlen igazságos eredményt összehozni. Ennél azért építőbb javaslatot is tettem: az összesített rangsor alapja legyen az egyes jelöltek által kapott helyezési számok átlaga. Azt lehet tudni, hogy ez nem igazságos, mert túl nagy súlyt ad az átlagtól radikálisan eltérő véleményeknek: pl. a végül is másodiknak összesített jelölt esetében az a 2 szavazó (a szavazók kb. 6%-a), aki az utolsó helyre tette őt, el is érte azt, hogy a többi véleménytől függetlenül ne is legyen esélye az első helyre. Ennek ellenére az adott peremfeltételek mellett még mindig ez volt a legjobb, amit tenni lehetett. Ezt az eredményt a megjegyzéseimmel együtt a szakreferens meg is írta az Osztály tagjainak. Senkinek nem volt kifogása. Mint már említettem, látszólag csak engem érdekelt a dolog…

Az Akadémia szavazási rendszerének ilyen fokú hozzá nem értése már csak azért is furcsa, mert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (alias OTKA) bizottsági döntéseiben rutinszerűen használnak rangsoroló szavazást. Az alapkövetelmények a következők lennének:

  1. A válaszadónak valódi rangsort kelljen felállítania, vagyis egy helyezési számot csak egy emberhez rendelhet hozzá, illetve mindenkihez hozzá kell rendelnie egy helyezési számot.
  2. A megbízható kiértékeléshez nem elég az, ha annyit közöl a rendszer, hogy egy jelöltet hányan jelöltek az adott helyezésre, hanem minden szavazóhoz ismernünk kell, hogy pontosan milyen sorrendet állított fel (természetesen a szavazó nevét nem, így valóban névtelen marad a szavazás).

Az ügynek persze van egy olyan olvasata is, hogy sikerrel csináltam magamnak plusz munkát.

2021.12.07.


Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates