Az MTA Kémiai Osztályának elektronikus ülése 2021 márciusában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A márciusi osztályülés előre kiküldött meghívója a februárinál jóval kevésbé mozgalmas tanácskozást ígért. Ez így is lett. Ismét szakmai előadással kezdtünk: Szarka András beszélt eredményeiről „Redox (bio)kémia: a mérleg nyelve élet és halál között” címmel.

A következő napirendi pontban a Magyar Tudományos Akadémia egyes testületeinek szavazási rendjéről benyújtott új javaslatról tárgyaltunk, ezt egy külön erre a célra hozott elnöki bizottság fogalmazta meg. A Kémiai Osztályon egy külön, háromtagú ad hoc bizottság vizsgálta meg az írásos anyagot, az általuk tett megjegyzéseket egyhangúlag elfogadtuk osztály-állásfoglalásnak is. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez a többi osztályon is így lesz majd.

Ezután az osztályelnök számolt be az előző elnökségi ülésről, majd az Osztály és a hozzátartozó tudományos bizottságok 2020-as működéséről szóló jelentéseket fogadtuk el vita nélkül. (Vajon az írójukon kívül más is olvasta őket?)

Három megemlékezés következett: Nendtvich Károly születésének 210., Ilosvay Lajos születésének 170., és a Kémiai Osztály megalapításának 70. évfordulójáról. Végül az MTMT Tudományos Tanácsába és az MTA Kiváló Kutatóhely minősítését előkészítő bizottságba delegáltunk tagot.

Tulajdonképpen szerencsés dolog, hogy tavaly ősszel szakmai előadások és évforduló-megemlékezések is bekerültek az osztályülések programjába. A mostani hónapban nélkülük még csak ilyen rövid beszámolót sem tudtam volna írni.

2021.03.16.


This template downloaded form free website templates