Az MTA Kémiai Osztályának elektronikus ülése 2020 októberében

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Az októberi osztályülést már az Osztály új elnöke vezette. Ellentétben a szeptemberivel, most nem hibrid, hanem teljesen elektronikus ülés volt, és ez egy jó darabig így is marad majd. Az ülés elején volt egy (számomra) váratlan vendég is: az Akadémia nyáron megválasztott elnöke beszélt egy kicsit a programjáról.

Az új osztályelnök egy kicsit új szokásokat is szeretne bevezetni: az ülések elejét tudományos előadásokkal szeretné tölteni majd, ahogy azt néhány más osztály is teszi. Hogy példát mutasson, az idei kémiai Nobel-díjasok munkájáról „A CRISPR/Cas9 genom szerkesztés egy kémikus szemével” címmel maga beszélt vagy negyedórát. Ezek után ismertette az elnöki programját. A korábbi elnökök tudomásom szerint nem tettek ilyet megválasztásuk után, bár közvetlen tapasztalatom csak egy esetben van. Összességében én kimondottan örülök annak, hogy a Kémiai Osztály így esetleg majd foglalkozik olyan dolgokkal is, amelyet nem külső helyről kap elvégzendő feladatként, hanem belső indíttatásból születik.

Megtárgyalandó ügyből most egyébként nem volt sok: egy MTA doktori cím végelegesítését szavazta meg az Osztály, aztán az Akadémia szokásos folyóirat-támogatási pályázatának előkészítéséről beszéltünk. Ez a pályázat már tavaly is meghívásos volt. A mostani feladat a meghívandó folyóiratok jóváhagyása volt. Itt egy-két címmel kiegészült a lista, illetve elvi határozat született arról, hogy néhány, lehetőleg a fiatalokra koncentráló elektronikus folyóirat vagy Internetes oldal is felkerülhessen a támogatottak listájára. Az ülés után engem is megkértek arra, hogy javasoljak portálokat erre a listára. Viszont hamarosan az is kiderült, hogy ez a jelenlegi kiírás mellett képtelenség, mert csak olyan folyóirat támogatható, amelynek van regisztrált ISSN-száma, ami nagyon leszűkíti a potenciális pályázóként meghívhatók körét.

Az ülés végén a IUPAC magyar nemzeti bizottságának elnökére tett javaslatról foglaltunk állást (az eddigi elnök kérte a tisztség alóli felmentését). Az elnök egyben ellátja az UNESCO magyar nemzeti bizottságában való képviselet is. Egyetlen jelölt volt, nem volt hát nehéz választani. Végül még néhány kitüntetésre tett javaslatról beszéltünk. A Zemplén Géza-díj teljes egészében a Kémiai Osztály fennhatósága alá tartozik; ott meghallgattuk és jóváhagytuk a kuratórium javaslatait. Az Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjra olyan rövid határidővel kellett javaslatot tenni, hogy ott a szavazást e-mail-en oldották meg a két osztályülés közötti időszakban. Az Akadémiai Aranyéremről és Akadémiai Díjról annyi hangzott el, hogy rövidesen kiküldik majd a javaslattételi felhívást.

Az októberi már a harmadik online osztályülés volt. Láthatóan mindenki elég hosszú távon erre a formára rendezkedik be. Ezt egyrészt nagyon jónak tartom, mert számomra nagy időmegtakarítás, másrészt viszont a beszámolók írása nehezebbé válik, hiszen így az ülésről sokkal kevesebb személyes benyomásom van. Novemberben ez nem hiányzik majd, mert a Magyar Tudomány Ünnepe miatt abban a hónapban nincs ülés.

2020.10.20.


This template downloaded form free website templates