Az MTA Kémiai Osztályának elektronikus ülése 2020 szeptemberében

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Osztálya az elnökválasztó közgyűlés után szeptemberben találkozott újra. Itt is elnökválasztás volt; ugyanis nemcsak az Akadémia elnökének járt le a mandátuma, hanem a Kémiai Osztály elnökének is. De ez az ülés második felének volt a témája, és volt első rész is.

Az ülés tulajdonképpen hibrid volt, vagyis elektronikusan és személyesen is részt lehetett venni rajta. A túlnyomó többség az első opciót választotta (én is), mintegy tízen ücsörögtek csak az elnöki tanácsteremben. Ebben az az érdekes, hogy az én eddigi képviselői mandátumon alatt az Osztály háromszor szavazott a hibrid ülések tartásának lehetőségéről, s egyre nagyobb többséggel utasította el azt. Ehhez képest a személyes és elektronikus részvétel közötti valódi választási helyzetben már korántsem volt annyira nélkülözhetetlen a személyes jelenlét. Persze közben vírushelyzet is van, de gyanítom, a többség számára a kényelem is belejátszott a döntésbe; még azok számára is, akik Budapesten élnek. Az ülésen elhangzott az is, hogy ez a szabadság már október 1-én (az ülés után két nappal) véget ér: onnantól csak elektronikus üléseket lehet tartani. Az Akadémia már tavasszal is dicséretesen gyorsan reagált a járványhelyzetre, most is így volt.

Az ülést az osztályelnök-helyettes vezette, s részt vett rajta az újonnan megválasztott főtitkár is, elsősorban azért, hogy az Osztály leköszönő vezetésének megköszönje a munkát. Számomra mindjárt meglepetéssel kezdődött az ülés: felkértek arra, hogy a két jegyzőkönyv-hitelesítő egyike legyek. Ezért aztán később a hivatalos emlékeztetőre is odakerült az aláírásom. Ezt is megéltem.

A rövid osztályelnök-helyettesi beszámoló után egy MTA doktori cím odaítélésről, majd két eljárás elindításáról esett szó. Az utolsó esetben én kaptam az osztály-előterjesztői feladatot, vagyis beszélnem is kellett egy kicsit, de mindez rutin volt. Aztán egy tudományos körökben nagy visszhangot kiváltó esetről fogadtunk el állásfoglalást: tudományos pályázatokon az illetékes minisztérium megváltoztatta a szakmai értékelők által felállított sorrendet, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Itt mi is csatlakoztunk sok olyan szervezethez, akik korábban már rosszallásukat fejezték ki. Ez persze csak gesztus, a tiltakozás hatástalanságát nem befolyásolja. Volt még szó az Osztály novemberi, Tudomány ünnepére tervezett, természetesen elektronikus rendezvényeiről is.

Ezután kezdődött az elnökválasztási rész. Ez formálisan zárt ülés volt, amelyet az MTA természettudományos alelnöke vezetett, aki történetesen éppen kémikus. Így a szavazati jog nélküli állandó meghívottak nem hallgathatták meg már a vitát sem. És persze ez azt is jelenti, hogy beszámolót sem különösebben volna etikus írnom az ott történtekről, bár igazából nem is volt annyira izgalmas, hogy késztetést éreznék erre. A szavazás a hibrid tanácskozási módszer miatt persze elektronikus volt, vagyis magán az ülésen nem is szültetett meg az eredmény.

A végeredményt, vagyis a megválasztott elnök és elnökhelyettes személyét el lehet olvasni az MTA Internetes oldalain.

2020.09.29.


This template downloaded form free website templates