Az MTA Kémiai Osztályának elektronikus ülése 2021 februárjában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ha a januári beszámolómat azzal fejeztem be, hogy béna kacsának neveztem magam, akkor a februárit azzal kell kezdenem, hogy ennek ellenére is időnként megpróbálom befolyásolni a dolgok alakulását. Hogy milyen sikeraránnyal, arról a beszámolók rendszeres olvasóinak már minden bizonnyal van képük, de nekem sincsenek illúzióim.

A februári osztályülés nem előadással kezdődött, de csak azért történt így, mert volt kivételesen fontos napirendi pont, amelyet előre kellett venni, hogy az Akadémia egyik alelnökét, aki előterjesztette az anyagot, ne tartsuk fel a szükségesnél tovább. Így elsőként a Magyar Tudományos Akadémia Alapszabályának és Ügyrendjének módosítására beterjesztett javaslatot tárgyaltuk meg. A legtöbb módosítást a törvényi háttér változása indokolta, ott vita nem is lehetett.

A második napirendi pont a könyv- és folyóirat-pályázatok sorrendbe állítása volt. Könyvpályázatból hagyományosan kevés van a Kémiai Osztályon, ezeket minden bizonnyal az idén is mind támogatni lehet. A folyóiratokkal viszont más a helyzet: ott az előző évhez képest jelentősen csökkent a keretösszeg, ami a beérkezett, nyolc laptól származó igény egyharmada lett. Ezért az előterjesztő két javaslatot is megfogalmazott: az első minden pályázatot csekély összeggel támogatott volna, a második csak az első négyet nagyobb összegekkel, a többit semmivel. Mindkét esetben ugyanazt a támogatott sorrendet javasolta; ennek az élén a Középiskolai Kémiai Lapok ált, amelyhez évek óta teljesen szabadon lehet hozzáférni az Interneten.

Erre egy hátrébb rangsorolt, előfizetésekkel működő lap éppen jelen lévő főszerkesztője neheztelését fejezte ki, pedig az a lap egy másik akadémiai keretből (amely a Wiley Kiadótól jön cserébe azért, hogy annak idején az európai közös kémiai lapokba Magyarország is beszállt) már elég tisztes támogatást kapott ebben az elszámolási évben. Ő azt javasolta, hogy a saját lapja legyen az első helyen. Ez néhány résztvevőnek nem tetszett, velem együtt hárman is felszólaltunk ellene. Végül is nyílt szavazásra a főszerkesztő javaslatának megfelelő módosítás került azzal az érvvel, hogy a sorrend úgyis mindegy. (Ha ez igaz, akkor vajon miért kellett rajta változatni?) Az osztály természetesen jóváhagyta ezt a sorrendet: rajtam kívül még egyvalaki szavazott ellene, aki a vitában egyébként nem kért szót.

Ezután visszatértek a dolgok az újabban szokásos kerékvágásba: Borbás Anikó tartott előadást „Fotoiniciált tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon” címmel. Sőt, ezt újabb szakmai bemutató követte: Hohmann Judit akadémikus beszélt a COVID-19 elleni vakcinák hatósági engedélyezéséről. Ez a téma elég nagy érdeklődést váltott ki, többen javasolták az írott változat publikálását; én még azt is javasoltam, hogy mivel az elektronikus előadásról amúgy is felvétel készült, ennek a szerkesztett változatát video formájában is lehetne terjeszteni.

Ezután szó volt még a május 3-ra tervezett közgyűlésre tett előkészületekről, a tudományos bizottsági osztályok választásának eredményeiről, illetve delegáltakat választottunk az Gyógyszerésztudományi Osztályközi Állandó Bizottságba, a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságba és a Hidrológiai Osztályközi Állandó Bizottságba. Megemlékeztünk Varsányi György professzor születésének századik évfordulójáról, illetve arról, hogy 60 éve alapították az MTA Alkaloidkémiai Tanszéki Kutatócsoportját. Majd elhangzott az is, hogy a januárban napirenden szereplő UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj kémikus jelöltjei közül az egyik kérte a javaslat visszavonását.

Végül szóba került az is, hogy a Kémiai Osztály Internetes oldalán a magyar kutatók által írt legjobb cikkeket a jövőben be akarják mutatni. Ennek egyfajta pályázati rendszere lesz, ahol egy háromtagú ad hoc bizottság hoz döntéseket. Az ülés után számomra ennek annyi következménye lett, hogy az osztályelnök engem kért fel arra, hogy írjak Oláh György egyik cikke alapján egy olyan ismertetőt, amelyet mintaként lehet majd ajánlani a pályázók számára.

2021.02.09.


This template downloaded form free website templates