Az MTA Kémiai Osztályának elektronikus ülése 2021 januárjában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Rájöttem, hogy ’lame duck’ lettem. A magyarra általában ’béna kacsa’-ként lefordított kifejezésről a magyar nyelvű Wikipépia ezt írja:

„A béna kacsa egy politikai kifejezés, amelyet olyan leköszönő politikusokra, elsősorban az Amerikai Egyesült Államok leköszönő elnökére használnak, akiknek az utóduk már megválasztásra került, vagy hamarosan megválasztják. Az ilyen vezetők befolyása rendszerint kisebb, mivel már nincsenek sokáig hivatalban. Ugyanakkor az ilyen béna kacsák bizonyos tekintetben sokkal szabadabban hozhatnak meg akár ellentmondásos döntéseket is, mert kevésbé kell tartaniuk a következményektől. A béna kacsa állapot jellemző forrása a hivatalban tölthető idő korlátai, tervezett nyugalmazás, vagy egy választás elvesztése. Az ilyen leköszönő politikusok befolyása, hitelessége és szavahihetősége lényegesen kisebb, mint hivatalban maradó társaiké, mivel nincs hatalmukban a megkezdett folyamatok tényleges végrehajtása.”

Nos, én is ebben a helyzetben vagyok, persze a „hatalmam” a közgyűlési képviselői mandátumom fénykorában sem volt hatalmas. A megbízatásom 2022 február végén jár le. Addig még lesz ugyan egy Közgyűlés és kilenc osztályülés, de ott a legfajsúlyosabb kérdés, amiről szó lehet egyáltalán, az MTA alapszabályának módosítása. Ilyesmi ugyan várható, de inkább lesz kényszerű, semmint érdemi. Elnökválasztásokban nem fogok már részt venni, és az MTA körüli események is nyugvópontra jutottak. Nem logikus, hogy a hátralévő időben a szavazatom bárki számára is értékes lenne.

Az új szokás szerint ez az ülés is félórás tudományos előadással kezdődött. Ezt most Felinger Attila tartotta, a téma a kölcsönhatások kromatográfiás jellemzése volt. Az osztályelnöki beszámoló után (amelyet az osztályelnök-helyettes tartott), az egyetlen lényegi napirendi pont az UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj jelöltállítása volt. Ezt a díjat nemrég alapították, évente ketten kapják meg és negyedmillió dollár pénzjutalommal jár. Volt is két jelölt a díjra, mindkettőjüket egyhangúan, vita nélkül támogatta az Osztály.

Decemberben elindult az MTA tudományos bizottságainak megújítása is. Az utolsó szavazási nap éppen az osztályülés napja volt. Az érvényességhez csak a szavazásra jogosultak 30 %-ának részvétele lenne szükséges, de mint másnap kiderült, ezt a Kémia Osztályhoz tartozó hét bizottság közül négyben sem sikerült elérni. Talán az elmúlt bő két év eseményei után nem annyira meglepő ez az érdektelenség.

Hosszú idő óta az első osztályülés volt, ahol nem szóltam egy szót se – egy ’lame duck’ ne próbáljon ugrálni…

2021.01.12.


This template downloaded form free website templates