Az MTA Kémiai Osztályának elektronikus ülése 2021 júniusában

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A júniusi osztályülés legfontosabb programpontjában nem vettem részt, az ugyanis ismét a 2022-es akadémikusválasztás előkészítése volt zárt tanácskozáson. De ez nem jelent azt, hogy valamennyi információt ne kaptam volna erről, mert a normál ülés előtt többen is az akadémikusválasztásról beszélgettek. Így például az elektronikus ülés Zoom-ablakjában valaki megosztotta a beérkezett jelöltek teljes listáját. A közgyűlési képviselők közül többen is felismerhették a nevüket ezen a listán, és a sorrendbe állítás módjából azt is azonnal ki lehetett következtetni, hogy mit tartanak a legfontosabb tudománymetriai mutatónak. Már ekkor lehetett sejteni, hogy az elvileg csak szűk körnek szánt információk ilyen széles körű megosztása nem volt mindenkinek ínyére, ezt később mások is megerősítették. Annyi talán egyébként is nyilvános volt, hogy az akadémikusoktól és a tudományos bizottságoktól beérkező jelölések kezelése most olyan szempontból eltér a korábbi alkalmakétól (amiről bő három éve írtam), hogy nem számít, ki hány jelölést kapott: aki felkerült, arról mind beszélnek valamilyen módon. Ötvennél talán egy kicsit kevesebb nevet láttam a képernyőn lévő listán, amennyire tudom, ezt szűkítették le húsz olyan jelöltre a szokványos ülést követő zárt tanácskozáson, akikről kicsit részletesebb információt is bekérnek. Azt már talán leírni sem kell, hogy a folyamatot mind a választók, mind a potenciális jelöltek élénk, időnként szenvedélyektől sem mentes véleménynyilvánítása kíséri. Szerintem ez a tény már önmagában is indokolja a korlátozott nyilvánosságot. A már említett írásomat három éve azzal zártam, hogy ezt a választási rendszert gyakran szokták nevetségesnek bélyegezni (beleértve engem is), de nem tudnék helyette olyat javasolni, amely nagy valószínűséggel a tudományos közösség érdekeit jobban szolgáló végeredményre vezetne. Ez a véleményem azóta sem változott.

Az ülésen először Bélafiné Bakó Katalin előadását hallgattuk meg „Biofolyamatok és membrános műveletek integrálása” címmel. Aztán elég sok időt töltöttünk el MTA doktori pályázatokkal, mert ezúttal hét különböző jelölt ügyében kellet valamit tenni: egy esetben új bírálókra javaslatot tenni, négy esetben az eljárás indítását jóváhagyni, két esetben pedig a cím odaítéléséről szavazni.

Következő napirendi pontként a 2022-es Széchenyi-díjakra tettünk javaslatot, majd az egyre szokásosabbá váló megemlékezésekből következett kettő: Müller Sándor 55 éve, Kajtár Márton pedig 30 éve hunyt el. Mindkét esetben maga az osztályelnök beszélt. Kajtár Márton Változatok négy elemre cím könyvét olvastam, de személyes emlékem is van róla: egy egri konferencián hallottam őt előadni középiskolás koromban. Habár még középiskolás voltam abban az időben, de arra ma is emlékszem, hogy az előadása számomra is érthető volt.

Ahogy a korábbi években, júliusban és augusztusban az idén sem lesz osztályülés. A következő összejövetel szeptember 14-re van kiírva. Az eredeti tervekben arra a napra székfoglaló előadásokat is terveztek: meglátjuk, hogy ezzel az elképzeléssel a koronavírus is együttműködik-e.

2021.06.15.


This template downloaded form free website templates