Az MTA Kémiai Osztályának hibrid ülése 2021 októberében

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Októberben a menetrend szerint újabb osztályülés volt, a 2020. és 2021. szeptemberében már használt hibrid módszerrel. Nekem úgy tűnik, hogy továbbra is az online részvétel dominál: a Zoom-értekezletben összesen 33 részvevőt láttam, az Elnöki Tanácsteremben pedig talán egytucatnyian lehettek. Az Akadémia éppen az ülés előtti napon szigorította saját járványellenes intézkedéseit, erről körüzenet is érkezett: a Székházban most már kötelező a maszkviselés, kivéve azt az egy esetet, ha valaki előadóként éppen beszél.

Az osztályülést megelőzte egy székfoglaló előadás is. Ha tényleg jelen lennék az osztályülésen, akkor természetesen úgy tervezném az utazásomat, hogy a székfoglalón is ott legyek, de távrészvétellel így van más, lényeges elfoglaltságom is: kedden délben fizikai kémiai szemináriumot kell tartanom. Így ezen alkalommal is az utóbbi kötelezettségnek tettem eleget, pedig a székfoglaló előadásokat egyébként szívesen meghallgatnám.

Az ülés elején szokás szerint elfogadtuk az előző ülés emlékeztetőjét, elfogadtuk a napirendet, illetve megválasztottuk az emlékeztető hitelesítőit. Az egy évvel ezelőtti szeptemberi üléshez hasonlóan ismét hitelesítő lettem, de ez egyébként nem nagy tehertétel: a szakreferens által elkészített írásos anyagot el kell olvasni. Tartalmilag nemigen szokott észrevétel lenni ilyenkor, a fő feladat az elírások megtalálása és javítása.

Az elnöki tájékoztató részeként megtudtuk, hogyan haladt előre az akadémikusjelölés. Erről a szeptemberi beszámolómban írtam már, akkor szűkítették a mezőnyt. Most tudtam meg, hogy 11 hivatalos akadémikusjelölt lett, az ő számukra készítettek egyedi ajánlásokat a tagok, amelyek a Magyar Tudományban megjelennek majd. Megtudtam azt is, hogy ez a folyamat lezárult. Arról már szeptemberben is írtam, hogy az új osztályelnök egy kicsit változtatott az osztály szokásos eljárásán. Ennek továbbra is vannak jelei: november 4-én délelőtt mind a 11 tagjelölt tart majd egy rövid bemutatkozó előadást az Akadémián, erre az Osztály összes jelenlegi tagját várják. Aznap délután egyébként a Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó osztályrendezvény is lesz a Díszteremben élelmiszerkémiai témában.

Következő napirendi pontként az Akadémia évente szokásos folyóirat- és könyvtámogatási pályázatáról beszéltünk. A folyóiratos rész az utóbbi két évben már meghívásos alapon működött. Így itt a meghívottak listáját hagytuk most jóvá. Ha jól sejtem, elsősorban a mi osztályelnökünk kezdeményezésére az idén ebben a kategóriában blogokat is meg lehet hívni. Itt volt egy kis személyes érintettségem is: Csupor Dezső blogja mellett a ScienceBits meghívását is javasolták. Ugyanakkor a folyóiratok meghívását bizonyos – elsősorban nyilvános hozzáférést megkövetelő – feltételekhez kötik: nekem nem volt világos, hogy ez blogokra is vonatkozik-e. Remélem, hogy nem, mert jelentős részük teljesíthetetlen: egy blogbejegyzésnek például Document Object Identifier (DOI) számot aligha célszerű adni. De persze ettől még a támogatási szándék nagyon is kellemes meglepetés. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy a Magyar Tudományos Akadémián ilyesmi az én pályafutásom alatt előfordulhat. Az osztály nemcsak jóváhagyta a javaslatot, hanem többen is hozzászóltak azzal a mondanivalóval, hogy jó kezdeményezésnek tartják.

Ezután szó volt még a Bolyai-ösztöndíjra beadott pályázatok bírálatát végző bizottság megújításáról, majd Vargha László akadémikusról halálának 50., Schay Gézáról halálának 30. évfordulója miatt volt egy rövid előadás. A legvégén sok apró hírről értesültünk. Ezek közt volt az is, hogy az Akadémia alapításának 200. évfordulóját ünneplő rendezvénysorozatra több mint félmilliárd forintot különítettek már el. Korábban több alkalommal volt már szó közgyűléseken a Székház felújításáról is: milyen szép lenne, ha a bicentenáriumot már egy megszépült, modernizált épületben lehetne köszönteni.

2021.10.19.


Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates