IgNobel-díjak mozikedvelő, rágógumizó, macskatartó tengeralattjáró-kapitányoknak

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA

A mulatságos tudományos eredményeket elismerő IgNobel-díjakat 2021. szeptember 9-én már 31. alkalommal adták át. Hasonlóan a 2020-as évhez, a ceremónia helyszíne 2021-ben is az Internet volt a korábban szokásos nagy színházterem helyett, a műsort élőben lehetett követni. A felvétel a youtube-on bármikor megtekinthető.

Talán az online módszernek is köszönhetően az ünnepségen a szokásosnál lényegesen nagyobb létszámban vettek részt valódi Nobel-díjas tudósok: Rich Roberts (orvosi díj, 1993), Frances Arnold (kémia, 2018), Marty Chalfie (kémia, 2008), Eric Maskin (közgazdaságtan, 2007), Barry Sharpless (kémia, 2001), Robert Lefkowitz (kémia, 2012), Carl Weiman (fizika, 2001), Eric Cornell (fizika, 2001) és Jerome Friedman (fizika, 1990).

A 2020-as szünet után a kémia visszatért az IgNobel-díjjal is kitüntetett tudományágak közé. Az elismerésen német és új-zélandi kutatók: Jörg Wicker, Nicolas Krauter, Bettina Derstroff, Christof Stönner, Efstratios Bourtsoukidis, Achim Edtbauer, Jochen Wulf, Thomas Klüpfel, Stefan Kramer és Jonathan Williams osztoztak. Ők azt vizsgálták, hogy egy mozi levegőjének kémiai analíziséből lehet-e következtetni a film tartalmára vagy más jellemzőjére (PLoS ONE 13, e0203044, 2018). A németországi Mainz egy mozikomplexumának szellőzőrendszerében végeztek méréseket, a szén-dioxid mellett elsősorban a levegőben lévő formaldehid, metanol, acetaldehid, aceton, ecetsav, dimetil-szulfid és izoprén koncentrációját követték. A legtöbb esetben negatív következtetést vontak le, az egyetlen lényeges pozitív felismerés az volt, hogy az izoprén koncentrációja alapján egy film (német) korhatár-besorolását viszonylag jó hatékonysággal meg lehet jósolni. A munka a magyar sajtó figyelmét is felkeltette tavaly, a Klubrádió Ötös című műsorában 2021. november 1-én az IgNobel-díjakkal foglalkozó rovatban Para-Kovács Imre éppen a jelen sorok szerzőjével beszélgetett el ezen eredmények jelentőségéről és kémiai hátteréről.

A maradék kilenc tudományterületen a következő díjak találtak gazdára:

  • Biológia: Susanne Schötz, Robert Eklund és Joost van de Weijer az ember-macska kommunikációban szerepet játszó nyávogás, nyivákolás, csicsergés, csiripelés, vonítás, dorombolás, fújás, murrogás, kurrogás, morgás és egyéb hangeffektusok kimerítő vizsgálatáért (nagyrészt konferencia-előadásokként bemutatva).
  • Ökológia: Leila Satari, Alba Guillén, Angela Vidal-Verdú és Manuel Porcar néhány különböző ország járdáin hátrahagyott rágógumi-maradványokban fellelhető baktériumok genetikai elemzéséért (Sci. Rep. 10, 16846, 2020).
  • Közgazdaságtan: Pavlo Blavatskyy annak igazolásáért, hogy egy ország politikusainak átlagos túlsúlya korrelál az országban tapasztalható korrupciós szintjével (Econ. Transit. I. Change 29, 343, 2021; erről a munkáról a Vegyészleletek 2021. januári kiadása is beszámolt).
  • Orvostudomány: Olcay Cem Bulut, Dare Oladokun, Burkard Lippert és Ralph Hohenberger annak igazolásáért, hogy a szex hasonló mértékben tisztítja az orr-légutakat, mint a kimondottan ilyen célra forgalmazott gyógyszerek (Ear Nose Throat J., 0145561320981441, 2021).
  • Béke: Ethan Beseris, Steven Naleway és David Carrier annak a feltételezésnek a tudományos teszteléséért, hogy az emberi evolúció a szakállat az arcot érő ütések elleni védekezésként fejlesztette ki (Integr. Org. Biol. 2, obaa005, 2020).
  • Fizika: Alessandro Corbetta, Jasper Meeusen, Chung-min Lee, Roberto Benzi és Federico Toschi annak a kérdésnek a kísérleti tanulmányozásáért, hogy a gyalog közlekedő emberek miért nem ütköznek össze folyton másokkal (Phys. Rev. E. 98, 062310, 2018).
  • Kinematika: Hisashi Murakami, Claudio Feliciani, Yuta Nishiyama és Katsuhiro Nishinari annak a kérdésnek a kísérleti tanulmányozásáért, hogy a gyalog közlekedő emberek néha miért ütköznek össze másokkal (Sci. Adv. 7, eabe7758, 2021).
  • Rovartan: John Mulrennan Jr., Roger Grothaus, Charles Hammond és Jay Lamdin a csótányirtás tengeralattjárókon használható új módszerének kidolgozásáért (J. Econ. Entomol. 64, 1196, 1971).
  • Közlekedéstan: Robin Radcliffe, Mark Jago, Peter Morkel, Estelle Morkel, Pierre du Preez, Piet Beytell, Birgit Kotting, Bakker Manuel, Jan Hendrik du Preez, Michele Miller, Julia Felippe, Stephen Parry és Robin Gleed annak a kísérleti eldöntéséért, hogy egy orrszarvút a levegőben fejjel lefelé vagy fölfelé biztonságosabb-e szállítani (J. Wildl. Dis. 57, 357, 2021).

2022-ben sem marad el az IgNobel-díjátadás, szeptember 15-én, a járványügyi helyzet miatt továbbra is online módszerrel lesz. A programból előzetes ízelítő már most is olvasható az Interneten.

2022.09.01.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates