A 2018-as IgNobel-díjak: szív küldi szívnek

MAGYAR KÉMIKUSOK LAPJA

Az IgNobel-díjak 28. átadó ünnepségét 2018. szeptember 13-án tartották a Harvard Egyetemen. A teljes műsor videófelvétele szokás szerint megtekinthető az Interneten.

A program központi fogalma ebben az évben a szív volt, s felépítésében követte a már majdnem három évtizede kialakult hagyományokat. A díjátadást legközelebbről – egyenesen a színpadról – négy valódi Nobel-díjas tekinthette meg felettébb derűs hangulatban: Eric Maskin (közgazdaságtan, 2007), Wolfgang Ketterle (fizika, 2001), Oliver Hart (közgazdaságtan, 2016) és Michael Rosbash (orvostudomány, 2017). Az egyenként két szóból álló Welcome, welcome és Goodbye, Goodbye nyitó-, illetve záróbeszéd megtartására az elmúlt évekhez hasonlóan egy nagy szaktekintély, Jean Berko Gleason nyelvészeti pszichológus kapott felkérést. Suzana Herculano-Houzel Az agy, Dakota McCoy Szuperfekete az állatvilágban, Natalia Berry Kardiologia, Oliver Hart Nem teljes szerződések, Pardis Sabeti pedig Vírusevolúció címmel tartott 24/7 előadást: ezek lényege, hogy a szigorúan szakmai előadás teljes szövegét 24 másodpercben mondják el, majd 7 szóban közérthető összefoglalót is adnak róla a végén. 1996-tól kezdve minden évben megtartják egy (legalább is) tudományos témájú miniopera ősbemutatóját; 2018-ban ennek a címe Az összetört szívek operája volt.

A 2017-es szünet után 2018-ban a kémia ismét visszatért a díjazott tudományágak közé. Az elismerést Paula Romao, Adília Alarcao és a néhai César Viana portugál kutatók kapták egy 1990-ban publikált munkáért, amelynek az emberi nyál tisztítószerként való felhasználására összpontosított (Human Saliva as a Cleaning Agent for Dirty Surfaces, Studies in Conservation, Vol. 35, 1990, pp. 153-155). A részletes vizsgálatok több különböző kromatográfiás módszert használtak fel. Az eredmények azt mutatták, hogy a tisztításra felhasznált nyálban messze az amiláz enzim hatása a legjelentősebb, így elsősorban poliszacharid-szennyezések esetében lehet a hatás jobb, mint a tiszta vízé. A szerzők – egyedüliként a 2018-as elismerést elnyerők közül – nem vettek részt személyesen az ünnepségben, de egy videóüzenetben elfogadták és megköszönték az IgNobel-díjat.

A további kilenc díjazott tudományág és munka:

Ha valaki 2018-ban nem fért be a díjazottak közé, semmiképpen ne szakadjon meg a szíve: 2019. szeptember 12-én, a következő átadón újra reménykedhet.

2019.09.02.


This template downloaded form free website templates