Az Irinyi-verseny 2022-es döntője

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Az Irinyi-verseny döntője tavaszonként már egy évtizede állandó egy hétvégés intenzív elfoglaltságot jelent; az előtte lévő előkészítő munka persze ennél jóval hosszabb, s a verseny első és második fordulójához is nélkülözhetetlen. Az elmúlt két évben azonban nem lehetett valódi döntőt tartani: 2020-ban szeptemberben volt egy írásbeli forduló, 2021-ben pedig a második forduló eredményei alapján hirdettünk országos eredményt. Ezért is várta mindenki nagyon azt, hogy újra személyes lehessen a rendezvény. Elvileg a Debreceni Egyetem öt évre kapta meg az országos döntő házigazdai jogait, de ebből kettő kimaradt, így lehet, hogy hét év lesz belőle.

Az országos döntők időzítését eldönteni mindig kellemetlen dolog: elsősorban az határozza meg, hogy mikor tud a szervező egyetem szállást adni a részt vevő diákoknak, de persze más versenyek időzítését is illene valamennyire figyelembe venni. Bár ez utóbbi téren úgy tűnik, az Irinyi-verseny szervezői az egyetlenek, akiket foglalkoztat a kérdés: hiába hirdetjük ki jó előre a versenynapokat, más szervezőket ez egyáltalán nem szokott érdekelni, s szerintem azért nekünk panaszkodnak a kellemetlenül érintett tanárok, diákok és szülők, mert mi legalább meghallgatjuk őket (mégha tenni nem is tudunk semmit).

Az idén a döntő azon a hétvégén volt, mikor a parlamenti választás, ezért előzetes információként azt is körbeküldtük, hogyan lehet átjelentkezni más szavazókörbe. Az április 3-i dátum hozott meglepetést is: vasárnap reggel elég jelentős hóesés volt Debrecenben.

Tulajdonképpen minden a korábban szokásos mederben folyt, bár az a tény, hogy az előző személyes döntő három éve volt, adott neki egy kis újdonságerőt. Péntek délután érkezett a túlnyomó többség, este volt egy megnyitó, majd egy díszvacsora. Szombat reggel a versenyzők egyik fele írásbeli fordulóval, a másik fele labormunkával kezdett, majd csere után a délután nagy része szabad volt a diákoknak.

Persze ekkor kezdődött a tanárok számára a javítás, ami olyan szempontból szokatlan volt, hogy a reggel írt feladatlapok javítása már folyt, miközben más diákok még az írásbelin dolgoztak. Ezt valamennyire a feladatsor összeállításánál is figyelembe kellett venni: most először adtunk ki olyan számolási példákat, ahol nem kellett leírni, hogyan jut valaki a végeredményre, csak választani kellett öt megadott lehetőség közül – ezek voltak a leggyorsabban javítható feladatok.

Szombat este volt egy tudományos előadás. Három éve ezt én tartottam, és nem tudtam előre az időtartamot. Akkor a laborgyakorlatok kiértékelése elég hosszan tartott, így aztán nekem is húznom kellett az időt és talán kilencven percnél is többet beszéltem, ami azért nem volt túl barátságos a hallgatósággal szemben. Az akkori eseményekből tanulva most fél órával később kezdődött az előadás, amit egy debreceni kolléga tartott. Szerencsére a javítás is hamarabb kész lett. Vasárnap reggel a szokásos szóbeli fordulóra került sor, majd eredményhirdetés és búcsúfogadás. Jó volt újra ott lenni: talán korábban már írtam arról a benyomásomról, hogy az összes magyar rendezvény közül ez az, ahol a legtöbb kémia iránt elkötelezett emberrel (tanárokkal és diákokkal) lehet találkozni.

2022.04.03.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates