A 2017-es Irinyi-verseny döntője

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Tavaly már viszonylag részletesen beszámoltam az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny III. (döntő) fordulójáról. Nos, az esemény az idén sem maradt el, és szokás szerint az idén is részt vettem rajta.

Kata (a feleségem) és én az idén is elkészítettük a szokásos feladatokat, s ugyancsak szokás szerint a döntőn én ennek a javításában vettem részt. Előfordult már az is, hogy Kata egy másik példánál közreműködött; az idén is éppen így alakult. 2017-ben mintha kevesebb középiskolai tanár jelentkezett volna feladatjavítónak, mint az előző években, de ez csak az én benyomásom, a számokat nem ismerem.

Ami eddig még nem fordult elő: a döntő utolsó napján (vasárnap) is részt vettünk. A korábbi hat évben ezen a napon feladatunk, így aztán a megjelenésre okunk sem volt. Az idén viszont Katát felkérték arra, hogy legyen a szóbeli fordulót értékelő zsűri tagja. Ennek annyi kellemetlen következménye volt, hogy vasárnap (is) hat óra előtt kellett kelnünk, mert a versenyt délre mindenestül le kell zárni ahhoz, hogy minden résztvevő hazajusson még aznap.

A szóbeli szokásos helyszíne a Szegedi Tudományegyetem egyik Dóm téri épületében egy hatalmas előadóterem. A szombat esti szokásos előadás és részleges eredményhirdetés is itt volt, ekkor teljesen megtelt a terem. A szóbeli fordulót mindenki meghallgathatja, de vasárnapra már mégsem volt akkora tömeg, mint előző nap este. A versenyzők számára a feladat különleges nehézsége, hogy igen sok ember (diáktárs és rengeteg kémiatanár, beleértve a saját tanárait!!!) előtt kell rövid előadást tartaniuk: ennek a sikerét szerintem már nem elsősorban a kémiai felkészültség határozza meg, hanem az, hogy ezt a különleges helyzetet ki mennyire tudja magában feldolgozni. Minden bizonnyal ezért is van, hogy a versenyben a szóbeli forduló súlya kimondottan kicsi: a teljes pontszám kb. 10%-át lehet itt megszerezni.

Katával ellentétben a szóbeliket én nem hallgattam meg, bár ahhoz elég közel voltam, hogy az előadásokat követő tapsot mindig halljam. A tapsok közötti időben írtam ezt a blogbejegyzést (is).

2017.04.23.


This template downloaded form free website templates