Future Insight 2020

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A július 6-10-i héten véget értek a nyár eleji hivatalos tennivalóim. Viszont már korábban regisztráltam egy fiataloknak szervezett (ingyenes!) online tudományos konferenciára, amelynek sokat sejtető címe Future Insight 2020. Őszintén bevallom, hogy nem különösebben érdekelt, mi lesz a konferencia témája: elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy ilyen bátor címválasztással milyen technológiát használnak majd. ’Future Insight’ címmel mégsem lehet Zoom-megbeszélést tartani…

Hétfő délután bejelentkeztem hát a kapott regisztrációs kóddal, és nem is csalódtam. Ez a látvány fogadott:

A tényleges előadások kezdetéig még volt időm egy kicsit tájékozódni is. A Future Insight a világ egyik nagy vegyipari cége, a Merck által alapított díj, amelyet nagyszabású nemzetközi konferencia kereteiben adnak át. Az első, két évvel ezelőtt rendezett ilyen eseményről még könyvet is adtak ki a Springerrel együttműködésben Curious2018 - Future Insights in Science and Technology címmel. A díjat viszonylag fiatal kutatóknak adják munkájuk támogatására nagy társadalmi hatású kérdésekben. Egy-két ilyen jelentős problémáról (klímaváltozás, népességnövekedés, vízellátás...) a konferencia bevezetőben is szó volt már.

A teljes konferencia időtartama bő négy óra volt. Az Internetes technológia valóban lenyűgöző lett volna, ha nem merültek volna fel állandó technikai problémák, főként az egyébként legváltozatosabb második órában. Az előadóteremben időnként két képernyő ment egyszerre, máskor csak egy, és a megszólalók Európa és az USA több különböző helyéről jelentkeztek be. Ez volt a problémák egyik forrása is, ugyanis a kapcsolat időnként megszakadt, időnként váratlanul, a mondat közepén szakadt félbe egy-egy megszólalás és a főcím jött vissza. Időnként pedig a böngészőm azt üznete meg, hogy a videókódolással nem tud mit kezdeni (a Chrome-ról Edge-re váltás sem segített ezen). A konferencia Internetes felületén volt ’Beszélgetés’ (Chat) funkció is, de ezen gyakorlatilag csak a technikai problémákról írtak a résztvevők.

Az esemény házigazdája Lousie Houghton brit televíziós személyiség volt. Minden bizonnyal nagy név a saját szakmájában, és lehet, hogy illett volna ismernem, de én bizony most hallottam róla először.

A Merck láthatóan sok mindent beleadott a díj népszerűsítésébe, illetve az online konferencia megszervezésébe. Hosszabb üzenettel jelentkezett be a vezérigazgató, Stefan Oschmann, illetve a 2020-as díjazottat a német szövetségi egészségügyi miniszter, Jens Spahn mutatta be. Őt nézve pont ugyanaz volt az érzésem, mint 2016-ban, amikor Grúzia miniszterelnöke megjelent a Nemzetközi Kémiai Diákolimpia díjátadásán: annyival kulturáltabbnak, 21. századibbnak néz ki és viselkedik, mint a magyar politikusok (bármelyik)!

A Future Insight díj átadása után a Nature folyóirat ’spinoff’ díjáról hoztak döntést. Ehhez négyen tartottak előadást: olyan tudósok, akik saját kutatási eredményeik gazdasági hasznosítására alapítottak céget. Egy előre felkért zsűri ott helyben döntötte el, hogy ki kapja majd négyőjük közül a díjat. Ezt a részt Magdalena Skipper, a Nature jelenlegi főszerkesztője vezette.

A programról még annyit, hogy az első előadásokat a 2019-es díjazottak tartották. Ezen eléggé csodálkoztam, mert nekik minden bizonnyal volt lehetőségük ugyanerre a tavalyi díjátadón is. A furcsaságot a díjazott téma magyarázta meg: ’pandemic preparedness’ (járványügyi készültség). Ez az utóbbi hónapokban az egyetlen fontos témává vált a világon, és a díj Future Insight (betekintés a jövőbe) címét már-már ijesztően visszaigazolta. Ennek tudatában leírom az idei díjazott témát: ’multi-drug resistance’ (több antibiotikummal szemben kifejlődő rezisztencia)...

2020.07.13.


This template downloaded form free website templates