Focus on Open Science

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Még a nyáron egy, az Akadémiától érkezett e-mail-ben tudtam meg, hogy szeptember 17-én 'Focus on Open Science' címmel rendeznek egynapos konferenciát. Mivel a nap pontosan egybeesett az első őszi osztályülés napjával (és ugyancsak nem mellékesen a regisztráció ingyenes volt), ezért bejelentkeztem rá.

A program reggel kilenctől kezdődött, s az eredeti tervem az volt, hogy már a kezdésre ott leszek vagy extrém korai kelés révén, vagy az előző éjszakát Budapesten töltöm. Nos, nem így alakultak a dolgok: fél egyre értem be az MTA Székházába (a helyszín a Felolvasóterem volt), így a konferencia majdnem felét el is mulasztottam ezzel. A napi másik elfoglaltságom, a Kémiai Osztály ülése ezúttal nem ígérkezett különösebben érdekesnek, úgyhogy ott annyi idő töltöttem csak, amennyit a konferencia ebédszünete megengedett.

Így aztán meghallgattam egy zürichi professzor előadását a Citizen Science kezdeményezésről, aztán a De Gruyter kiadó egyik képviselője lényegében bemutatta a cég Open Access-hez köthető tevékenységét. Az ebéd után a Royal Society egy publikációs szakembere tartott előadást, majd a magyar EISZ és az Akadémiai Kiadó vezetője beszélt. A programot egy bő órás panelbeszélgetés zárta. Csak ekkor jöttem rá, hogy a konferenciát egyébként az Interneten élőben lehetett nézni, és egy alkalmazás segítségével még kérdéseket is fel lehetett tenni a panelmegbeszélés alatt. Ez elég nagy szerencse volt, mert a helyszínen mindössze egyetlen érdemi kérdés hangzott el.

Arra készültem, hogy az Open Access mozgalommal kapcsolatos súlyos fenntartásaimnak adok hangot (ezt egyszer már hasonló körülmények között megtettem, érdekes módon pont ugyanebben a teremben), de az ott elhangzottak miatt mégsem mondtam ilyesmit: Egyrészt még a panelbeszélgetés alatt sem éreztem úgy, hogy igazán megfelelő alkalom lett volna rá. Másrészt láthatóan mindenki tudatában volt annak, hogy nem járható út az, hogy a tudományos publikálás költségeit teljes egészében a szerző állja – ezt külön elmondani már nem volt szükséges. Harmadrészt az alapkoncepció is változóban van, ezt talán már a rendezvény címe is tükrözi: az 'Open Science' sokkal lényegesebb gondolattá vált, mint az "Open Access", s ez ellen nincs is kifogásom. A tudományos eredményekhez való hozzáférést garantáló mechanizmusok kidolgozása messze túlmutat azon az egyszerű kérdésen, hogy ki fizeti a publikációs költségeket. Így még annak ellenére is érdemes volt erre a rendezvényre elmenni, hogy csak alig felét tudtam meghallgatni.

2019.09.17.


This template downloaded form free website templates