A Magyar Tudományos Akadémia 193. közgyűlése (A Sors, 1. tétel)

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Magyar Tudományos Akadémia 193. Közgyűlését eredetileg május 4-re írták ki. A járványügyi helyzet miatt ezt el kellett halasztani. Elég hosszas vita folyt arról, hogy mi legyen, ehhez az MTA zárt fórumot is létrehozott, amelyen lényegesen többen mondtak véleményt, mint ahányan egy normál Közgyűlésen szót kapnak. Az idei Közgyűlésnek különleges jelentőséget ad az, hogy új elnököt, főtitkárt és egyéb vezető tisztségviselőket választanak, ez a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott.

A hosszú elektronikus vita végeredménye az lett, hogy az MTA elnöke három részletben írta ki a 193. Közgyűlést. Az elsőben azok a napirendi pontok szerepeltek, amelyeket nem szokott vita kísérni: ezekről online lehetett véleményt mondani, majd szavazni még júniusban. A sok napirendi ponthoz összesen egy hozzászólás érkezett, a szavazáson pedig mindegyik nagy támogatást kapott. A részvételi arány nem volt valami hatalmas, de a határozatképesség bőven megvolt.

A második rész július 1-én 10 órakor kezdődött, ezen néhány kiemelten fontos napirendi pontot tárgyaltunk (volna) úgy, hogy minden képviselő nézheti az Internetes közvetítést, Interneten szavazhat, s kérdéseket telefonon tehet fel. A harmadik, tisztségviselőket megválasztó részt ugyanezzel a módszerrel tervezték július 6-ra.

Július 1-én el is indult a Közgyűlés, bár elég vontatottan haladt. Összesen 555 szavazati jogú tagról tudtak, eleinte 300-nál alig voltunk többen bejelentkezve, ami azt jelentette, hogy a határozatképesség fenntartása is kockázatos dolognak tűnt. Néha felment a bejelentkezettek száma 340 köré, de ez sincs akkorra, mint egy szokásos, személyes Közgyűlésen. A technikai részletek ismertetésével is elég jelentős idő ment el. Aztán a napirend előtti szavazások (hozzászólások hossza, szavazathitelesítők, levezető elnök) következtek. Ezek menetét nem feltétlenül képzelték el reálisan: mindegyik kérdés után vártunk arra, hogy telefonál-e hozzászóló (senki nem tette ezt), mindegyik kérdés után három perc ment el a szavazással. Ezeket szerintem egyben kellett volna vitára, illetve szavazásra bocsátani, az sokkal időtakarékosabb lett volna.

Számomra a levezető elnök személye meglepetés volt, mert nem a még hivatalban lévő alelnökök közül került ki. De addig tulajdonképpen minden rendben ment a bosszantó lassúságot leszámítva. A napirend megszavazására 11 óra előtt egy-két perccel került volna sor, s ekkor kezdődtek a súlyos problémák. Ennek azonnali, számomra is tapasztalható jele volt: nem jelent meg a szavazócédula a képernyőmön. Néhány egérkattintással meg tudtam oldani a dolgot és szavaztam, de a szavazási eredmény alapján ez sokaknak nem sikerült, az akkor 339 bejelentkezettől 162 érvénytelen szavazat érkezett (ettől a 176 igen, 1 nem még eredményessé tette a szavazást). További technikai gond volt, hogy a levezető elnök gyakran még az eggyel korábbi szavazás számait látta a saját képernyőjén, ez kétszer is okozott félreértést az eredmények bejelentésekor. A következő szavazás az elnökséget hatalmazta volna fel a határozatok végleges megszövegezésére. Ekkor már csak 297-en voltak bejelentkezve, a rendszer 158 igen, 7 nem és 132 érvénytelen szavazatot regisztrált. Ez formailag érvényes határozat, de ekkor – nagyon bölcsen – úgy döntött a levezető elnök, hogy szünetet kell tartani a technikai problémák orvoslására. Ez az orvoslás látványosan nem sikerült. Egyszer még megkérte ugyan az elnök a résztvevőket, hogy próbáljanak újra bejelentkezni, de ezzel csak annyit sikerült elérni, hogy két-három percre 210 közelébe nőtt a bejelentkezettek száma, aztán újra lecsökkent. Így aztán három perccel 12 előtt az elnök bezárta a Közgyűlést azzal, hogy július 6-án (hétfőn) folytatjuk, addigra megoldják a problémákat.

12 óra 37 perckor még jött egy e-mail-üzenet az MTA-tól, amely azonnali újbóli belépésre kért, amit én meg is tettem, de ezt rajtam kívül még mindössze 30-an tették meg.

Szóval az MTA első online közgyűlése súlyos kudarc volt. Nem tudom megállni, hogy meg ne említsem: az egészet az e-valasztas.mta.hu Internetes oldalon szervezték. Még akkor, amikor a Közgyűlés megszervezéséről vitatkoztunk az online fórumon, az egyik lényegi kommentárom az volt, hogy ezt az oldalrendszert nem hozzáértő módon tervezték még, és a Közgyűlésre jobb lenne profi szoftvert alkalmazni…

Az a benyomásom, hogy az első elektronikus Közgyűlés nagyon hosszú ideig az utolsó ilyen is lesz egyben. A július 6-i, vezetőválasztásos részre mindenesetre igen rosszak az előjelek.

2020.07.01.


This template downloaded form free website templates