Előadás a Richter gyógyszergyárban

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Sok olyan előadást tartottam már, amelyre szívesen emlékezem vissza, ezek jelentős részéről ezen a blogon is írtam. Ennek ellenére eddig nem írtam még a Richter gyógyszergyárban tartott első előadásomról: ez 2013. október 29-én volt, és akkor a Száz kémiai mítosz című könyv négy szerzőjét hívták meg. Az előzetes érdeklődés akkora volt, hogy mind a négyen kétszer tartottuk meg a saját előadásunkat két különböző, hallgatókkal teli teremben, és a Richter egy másik telephelyére (ha jól emlékszem, Dorogra) élő Internetes közvetítést is adtak.

Így aztán amikor az idén újra megkerestek, hogy ezúttal a periódusos rendszerről beszéljek, nagy örömmel mondtam igent. Július 8-i dátumban egyeztünk meg. A nyári időpont miatt erről már eleve tudtam, hogy nem lesz akkora az érdeklődés, mint 2013-ban volt. Ebben igazam is lett: a résztvevők száma 40 és 50 között lehetett, a kiválasztott terem méretét is ehhez igazították a szervezők. Az előadás bő 60 perc volt, ennyire hosszan erről a témáról még csak diákoknak beszéltem korábban. Nagy örömömre a végén elég sok kérdést is feltettek, így aztán összességében megint kivételesen pozitív érzésekkel távoztam a legnagyobb magyar tulajdonú gyógyszergyárból.

Volt más okom is arra, hogy örüljek. Arról már írtam, hogy a Richter az Akadémia székházában februárban tartott előadásom előtt nagyon rövid idő alatt készített el kellő számban A4-es méretű periódusos rendszert, s ebből minden résztvevőnek jutott legalább egy darab. Szerencsére nem csak én foglalkozom a kémia népszerűsítésével. Valakinek sikerült meggyőznie az Emberi Erőforrások Minisztériumát arról, hogy a közoktatásban a kémiatantermekben lévő fali periódusos rendszerek nagyon régiek, a periódusos rendszer évében illő lenne újakra cserélni őket. A Magyar Kémikusok Egyesülete koordinálásával el is kezdődött az igények felmérése: ennek végkövetkeztetéseképp a Minisztérium úgy döntött, hogy minden iskola kap belőle egyet. Sajnos július végére ez oda mérséklődött, hogy minden középiskolába jut majd egy (remélem, tovább szűkülni már nem fog a kör). Persze egy megfelelő felbontású és jogtiszta A0-s méretű posztert megtervezi nem két perc. Végül is ebben is a Richter segített: a februárban készített A4-es változatot áttervezték olyanra, hogy az tantermek falára is alkalmas legyen. Tették mindezt úgy, hogy tulajdonképpen viszonzásképpen semmit nem kapnak. Ezért is döntöttem úgy, hogy megírom a történetet. Az iskolai periódusos rendszer így néz majd ki:

 

2019.07.08.


This template downloaded form free website templates