Periódusos rendszer extrákkal

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Már korábban írtam arról, hogy 2019 az Elemek Periódusos Rendszerének Nemzetközi Éve lett, s arról is beszámoltam, hogy ebből az alkalomból az Akadémia Kémiai Osztálya felkért engem egy előadás megtartására.

Mengyelejev maga 1869. február 17-ét tartotta a periódusos rendszer "születésnapjának", de a Julián-naptár és a Gergely-naptár közötti különbség miatt Európa nagy részén aznap már március 1-ét írtak. Így az előadásom számára a február 26-i dátum megfelelőnek tűnt.

Az előjelek egészen kitűnőek voltak: az előadásra szóló regisztrációban olyannyira sokan jelezték részvételi szándékukat, hogy a 11 órás kezdés mellett meghirdettünk egy délután 1 órás kezdési időpontot is. A helyszín az Akadémia Székházának Díszterme volt: ide 350-nél egy kicsit több széket lehet úgy betenni, hogy még nem kell állandó orvosi ügyeletről gondoskodni. Mindkét időpont teljesen megtelt, vagy száz érdeklődőt sajnos még így is el kellett utasítani. A két alkalommal összesen kb. 740-en voltak. Az MTA rendezvényszervezőit meg is lepte a dolog: a kémia nem szokott ennyi érdeklődőt vonzani. Hízelgő lenne azt gondolni, hogy ez a népszerűség az én személyemnek szólt, de túl sokat tartottam már legalább félig üres (vagy optimistán nézve: legfeljebb félig telt) termekben előadást ahhoz, hogy ezt elhiggyem. Azt hiszem, a kulcs a kémiatanárokkal való kapcsolattartás volt; emellett az Akadémia tekintélye és a Díszterem különlegessége is fontosabbak tényezők voltak, mint az, hogy ki tartja az előadást.

Feltett szándékom volt, hogy mindenkinek a kezébe adok valamit, amit hazavihet és megmarad az előadásról szóló emlékeztetőnek. Ilyen szempontból is sikeres voltam: a Richter gyógyszergyártó cég elvállalta, hogy csináltat annyi A4-es méretű periódusos rendszert, hogy mindenkinek jusson belőle. Reggel az Akadémia Épületében már várt is rám 750 darab. Közben a Magyar Kémikusok Egyesülete is besegített: ők a Merck vegyszergyártó céget győzték meg arról, csináltasson 500 periódusos rendszert. Így aztán kétfajta is volt az előadáson: ki az egyiket, ki a másikat vihette haza, s a végén még plusz darabokat is lehetett kérni.

Sok ismeretterjesztő előadást tartottam már, de ez különlegesen fontos volt márcsak a hallgatóság nagy létszáma miatt is. Ezért megpróbáltam a szokásosnál lényegesen jobb ötleteket összeszedni. Három különböző videórészlet is volt a kb. 70 perces bemutatóban, illetve egy zenei bejátszás, amikor Borogyin nevét említettem meg (sajnos a második előadáson ez nem volt hajlandó megszólalni, tehát azért nem ment minden simán). Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjából egy barátom segítségét is kértem, hogy legyen egy kísérleti bemutató is: ő egy olyan készüléket mutatott be, amellyel elemi összetételt lehet meghatározni egyetlen perc alatt a minta roncsolása nélkül.

Remélem, a résztvevők számára is kellemes emlék marad az előadás, de nekem egészen különleges: az előadás alatt ugyanis sikerült elérni azt a koránt sem hétköznapi helyzetet, hogy az MTA Székházának épületében az én jelenlétem növelte a benn tartózkodók átlagéletkorát.

2019.02.26.


This template downloaded form free website templates