A IUPAC és a tudomány hét pillére

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

„IUPAC and the seven stalwarts of science” – ez volt a hivatalos címe annak az ülésnek, amelyet május 21-én tartottak az MTA Székházának Felolvasótermében. A téma időszerűségét az adta, hogy május 20-án jelentősen megváltozott az SI mértékegységrendszerben néhány alapegység definíciója.

A rendezvény helyszíne az MTA Székház Felolvasóterme volt; a hét előadó közül egy Franciaországból, egy német születésű kutató Angliából érkezett, a maradék öt magyar volt (ebbe én is beleszámítottam). A meghívást valószínűleg az ismerterjesztő előéletemnek köszönhettem, hiszen nagyon sok közvetlen kapcsolatom nincsen a metrológiával vagy a IUPAC-kal (ez a betűszó az International Union of Pure and Applied Chemistry-t, vagyis a Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesületét rejti, magyarul "jupak"-ként ejtik, angolul viszont "ajupek"). Nem volt valami nagy tömeg, a hallgatóság összesen talán negyvenfős lehetett. Amikor az év elején osztályülésen szóba került ez a program, akkor az osztályelnök ki is fejezte azon aggodalmát, hogy ez a téma viszonylag keveseket érdekel majd. Meglehet, önbeteljesítő volt a jóslat, bár akadémiai szokások szerint különösebben nagy erőfeszítést senki nem tett a meghívók minél nagyobb számban való kiküldése érdekében. A periódusos rendszerről szóló előadássorozat május 8-án legalább kétszer ekkora közönség előtt ment egy kicsit kisebb teremben.

Én ezt az eseményt összekötöttem a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évével: az atomtömegek történetéről tartottam előadást. Később úgy alakultak az események, hogy az előadás anyaga alapján cikket is írtam a Magyar Kémikusok Lapja kérésére: ha ez megjelenik, a blogra is felteszem majd.

A rendezvénynek volt anyagi támogatója is: az UNESCO, így az előadás-sorozat két blokkja közötti félórás szünetet egy kisebb fogadás dobta fel. Ez ugyanúgy az MTA épületének Tudós Kávézójában volt, mint a május 8-i, periódusos rendszerről szóló előadássorozat alatt. Való igaz: a kávézó nagyobb létszámú közönségnek már elviselhetetlenül szűk lett volna.

2019.05.21.


This template downloaded form free website templates