A 150 éves, örökifjú periódusos rendszer

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ez volt a címe a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Osztálya által május 8-ra szervezett rendezvénynek, ami a Közgyűléssel kapcsolatos programcsokorba tartozott. Én is felkért előadó voltam rajta, mi több, megpróbáltam népszerűsíteni is a rendezvényt. Ez (az események alakulásának tudatában azt tenném hozzá, hogy szerencsére) nem sikerült valami fényesen.

Eredetileg a Nagyterembe írták ki a rendezvényt, így kissé borongós fantáziám egy nagyrészt üres terem képét vetítette előre. Párhuzamosan tartották a Fiatal Kutatók Fórumát, annak az eredetileg kijelölt helyszíne a Felolvasóterem volt. Két éve elmentem erre a rendezvényre, akkor ez a terem szűkösnek bizonyult. Ezen tény rajtam kívül másnak is feltűnhetett, mert az Akadémia épületébe érve az láttam, hogy a Fórum lesz a Nagyteremben, a periódusos rendszeres előadássorozatot pedig a (kb. 80 fős) Kisterembe rakták át. Ez a terem meg is telt, bár a résztvevők között alig-alig volt olyan, akit ne ismertem volna és ne tudtam volna róla pontosan, hogy kémikus. Ez azért nem volt annyira válatlan, a saját mondanivalómat is úgy készítettem elő, hogy nagyrészt szakértő közönségre számítottam.

Az osztályelnöki köszöntő után mindjárt én kezdtem az előadások sorát. A periódusos rendszer történetére koncentráltam a 19. század közepétől a 20. század elejéig, a cím is ezt próbálta tükrözni: A jóslatoktól a tényekig a periódusos rendszerben. Húsz percem volt, ezt elég pontosan sikerült is kihasználni. Utánam még öten tartottak előadást: az elemek születéséről, a tudós nők szerepéről az elemek felfedezésében, két egymástól független előadás az arany szerepéről a modern kémiai kutatásokban, végül pedig egy kicsit a modern fehérjekutatásokról is hallhattunk.

Számomra több örömteljes dolog volt ebben a napban. Az egyik, hogy sok olyan ismerőssel találkoztam, akiket már rég láttam. A másik az, hogy a számomra korábban kvázi-ismeretlen résztvevők között is voltak jópáran, akikkel már legalább is e-mail-üzeneteket váltottam, s így ez jó alkalom volt egy személyes találkozóra is. Végül újabb lehetőséget kaptam arra, hogy az előadás ürügyén a 24.hu Internetes portálon segédkezzek egy tudományos cikk megszületésében.

2019.05.08.


This template downloaded form free website templates