Egy jellegzetesen pécsi periódusos rendszer

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ebben a blogbejegyzésben elsősorban nem írni, hanem inkább mutatni szeretnék valamit. Gyakran tartok előadásokat középiskolás diákoknak; ezek alkalmat adnak arra is, hogy a Pécsi Tudományegyetemet megpróbáljam népszerűsíteni. Ilyenkor nem árt valami olyasmit is a hallgatóság kezébe adni, ami maradandóbb az előadásnál. A periódusos rendszer évében mi lenne erre alkalmasabb, mint egy periódusos rendszer. Ezért terveztük az alább bemutatott változatot, amit egy kártyanaptár méretének kétszeresében kell elképzelni a valóságban, középen meghajtva:

Az alapgondolat, hogy legyen kártyanaptár méretű periódusos rendszerünk reklámcélokra, ez tőlem származik. Egy kártyanaptár azonban nagyon kicsi ahhoz képest, hogy mennyi információ van a periódusos rendszerben. A középen való behajtás ihletett ötlet volt: kétszeresére növelte a felületet anélkül, hogy a pénztárcába vagy irattárcába (esetleg zsebbe való) elhelyezhetőségen változtatott volna; ez az Analitikai Kémiai Tanszék egyik munkatárásnak érdeme. A kék alapszín a Pécsi Tudományegyetem hivatalos színe (PTE-kék): ennek még az RGB-kódját is megkaptam. Pécs egyik jellegzetessége a Dzsámi is; sikerült megoldanom, hogy a minden egyes elem fölött ennek a teteje legyen. Ettől lett a rendszer jellegzetesen pécsi.

Persze az ilyen mérethez a szokásos, mondjuk A4-es méretű periódusos rendszer információtartalmának jelentős részét fel kellett adnunk. Maradtak a vegyjelek és az atomtömegek (a rendszámok azért nem, mert a periódusos rendszerben elfoglalt pozícióból könnyen kiszámolhatók). A kártya túloldalára egy, a Kémiai Intézetben szervezett kísérleti bemutatón készült fénykép került, illetve néhány alapvető természeti állandó értéke. Egyébként ezek már a 2019. május 20-i definícióváltozás utáni viszonyokat tükrözik. De ez már egy másik történet lesz...

2019.05.02.


This template downloaded form free website templates