Orientációs nap a Lovassy László Gimnáziumban

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A veszprémi Lovassy László Gimnázium Magyarország egyik vezető középiskolája. Erről már többször olvastam, most alkalmam volt arra, hogy személyesen is meggyőződjek róla.

Amennyire tudom, az iskoláknak mostanában kötelező évente orientációs napot tartaniuk a diákok továbbtanulásának elősegítésére, ahol elsősorban felsőoktatási intézmények mutatkoznak be. Nemrég voltam ilyenen egy bonyhádi elitgimnáziumban is, de ott nem éreztem túl sikeresnek magamat: két diáknak tartottam előadást. Persze a magyar egyetemek Természettudományi Karai hallgatói jelentkezések szempontjából nincsenek valami rózsás helyzetben, így ezen a téren sok mindent meg kell tenni. Most például a Pécsi Tudományegyetem TTK-jának négy vezető oktatója szánta egy teljesen munkanapját arra, hogy Veszprémbe utazzon és ott a Lovassy László Gimnáziumban 18 diáknak összesen egy óra (tehát fejenként 15 perc) ismertetőt tartson a saját szakmájáról, illetve a karról. A viszonylag hosszú oda- és visszaút remek alkalom volt arra, hogy az intézményen belül más szakmák oktatóival is megismerkedjek valamennyire.

A kart reklámozó anyagokat is vittünk magunkkal, így például a jellegzetesen pécsi periódusos rendszer első éles bevetésére is alkalmat kaptam. Az orientációs nap egészen jól szervezettnek tűnt: a portánál már várt ránk valaki, az előző program pontosan véget ért abban a teremben, ahol mi következtünk, a diákok előzetes regisztráltak a programra, és tényleg el is jöttek.

Az egész intézmény a korszerűség benyomását tette rám; a nagy hagyományú magyar felsőoktatási intézmények jelentős része sokkal-sokkal ósdibbnak tűnik. El is gondolkoztam rajta, hogy egy itt végző diák számára kevés olyan egyetem lehet, ahol hasonló körülményeket találnak. És igen: ha valakit arról akarnék meggyőzni, hogy Magyarország nem fordít elég pénzt a közoktatásra (amit egyébként igaznak tartok), akkor nem a Lovassy László Gimnáziumba vinném a hétköznapok valóságát megtekinteni.

2019.05.09.


This template downloaded form free website templates