Alkímia ma

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem már több éve szervez középiskolások számára ismeretterjesztő előadássorozatot, ennek a címe Alkímia ma. Ebben a tanévben meghívást kaptam, hogy tartsak én is előadást – mindjárt kettőt is.

Az első január 24-én volt; aznap Tömegpusztító fegyverekről beszéltem. Erről és más, általam érdekesnek gondolt témákról még akkor készítettem bő másfél órás előadásokat, amit a Debreceni Egyetemen tartottam Mai Molekulatudomány Mindenkinek címmel választható kurzust. Az elképzelésem az volt, hogy minden egyetemistának kell néhány kurzust olyan tantárgyakból is teljesítenie, amelynek semmi köze a szakjához, ez Debrecenben értelmiségi modul néven futott. Ezek jellemzően pszichológia, közgazdaságtan, politológia vagy filozófiai jellegűek voltak; én azzal próbálkoztam meg, hogy legyen közöttük természettudományos is. A kurzus ment vagy tíz féléven át, mindig betelt, de a célját nem érte el: a tíz félév alatt sem volt ötnél több nem TTK-s hallgató rajta. Az öröksége viszont mintegy tizenöt előadásanyag, ezek közül az egyik pl. tömegpusztító fegyverekről szól.

Az Alkímia ma előadássorozatot az ELTE egyik földszinti, kb. százfős termében szervezik (ez az Eötvös-előadó), s az Interneten élőben lehet követni, majd utólag is meg lehet nézni. A kezdési időpont délután öt óra, hogy véletlenül se ütközzön az iskolai órákkal, de ennek megvan az a sajnálatos következménye is, hogy a hallgatóság létszáma nem olyan hatalmas (az én előadásaimon mindkét alkalommal 30-40-en lehettek, de ezek legfeljebb fele volt középiskolás diák). Pedig a szervezők sok mindent megtesznek a népszerűsítésért, például a diákok jutalmakat is kaphatnak, ha jól válaszolnak néhány, az előző előadás alapján összeállított kérdésre. A jutalom január 24-én póló volt, a második előadásomon, február 7-én viszont két példány a Vízilónaptej című könyvemből.

Január 24-én a rendezvény második felében kísérleti bemutató is volt. Ez is szokásos, ennek a témája általában próbál kapcsolódni az előtte lévő előadáshoz. Ez aggasztott is egy kicsit, mert ugye én tömegpusztító fegyverekről beszéltem… Végül is mindenki túlélte az eseményt, bár a terem a bemutatott termitreakciók miatt kissé megtelt füsttel a végére.

Február 7-én Kémiai mítoszok címmel tartottam előadást. Kicsit kezd az a gyanúm lenni, hogy erről már mindenki hallott engem legalább egyszer, akit érdekel a dolog. A Száz kémiai mítosz című könyv 2011-ben jelent meg, azóta már számtalanszor mondtam el belőle néhány történetet. Ez persze azzal is jár, hogy már elég jól bejáratott rutinja van a dolognak.

Mindenesetre én nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy meghívást kaptam ebbe a sorozatba. Ami pedig az (amúgy sem csekély) önbizalmamnak is jót tett: mindkét alkalommal többen jöttek oda hozzám azzal a kéréssel, hogy valamelyik könyvemet dedikáljam.

2019.02.07.


This template downloaded form free website templates