Előadás a Dürer Versenyen

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Véletlenekből áll az élet. Ilyen véletlen az, hogy a testvérem egyik barátja részt vesz vagy részt vett a Dürer Verseny szervezésében, s valami módon eljutott hozzá az információ, hogy én rendszeresen szoktam ismeretterjesztő előadásokat tartani. A véletlenek láncolatának a végeredménye az lett, hogy kaptam egy meghívást a 2018-as Dürer Versenyre.

Őszintén bevallom, korábban még soha nem hallottam erről. Mint megtudtam, a Dürer Versenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai indították el, az első döntője 2008 februárjában volt. Azóta minden évben megrendezik, országos eseménnyé nőtte ki magát, mi több, határon túli magyarok is rendszeresen részt vesznek rajta. Ugyan a Dürer Verseny valódi verseny, de a közösségépítés is nagyon fontos cél: egyetemisták és középiskolások találkozhatnak rajta, a végeredményen kívül pedig az is fontos, hogy minél több diák megismerkedjen a természettudományok szemléletével és persze sikerélményei is legyenek.

Mindez eléggé összevág a saját nézeteimmel, így nagy örömmel mondtam igent a meghívásra. Az előadásomat lényegében a döntő közepére, szombat késő délelőttre szervezték. A Gimnázium legnagyobb terme tele volt diákokkal. Az előadásom címe "Polihisztor írók és kémiai tévhitek: Shakespeare mérgeitől Mann ózonjáig" volt. Ezen a napon talán a szokásosnál is többet foglalkoztam azzal, hogy a hallgatóságot bevonjam az előadásba. Ennek vannak már kidolgozott technikái: például híres személyek fényképét kell felismerni, vagy elemeket kell azonosítani a nyelvújítás korában javasolt magyarított nevek (éleny, légeny, köneny, stb..) alapján. Előadás közben éreztem is, hogy erre meglehetősen jól reagált ez a közeg: sokan próbálkoztak az ilyen kérdések megválaszolásával (amire persze lehetőséget is hagyok, illetve reagálok az egyes felvetésekre).

Így aztán nagyon pozitív benyomásokat hagyott bennem az esemény. A visszhangok közül az volt a legkedvesebb a szívemnek, amely szerint a mondanivalómmal meglepően jól le tudtam kötni a társaság figyelmét, pedig ez máskor igencsak nehéz feladat. És a könyveimről itt is tudtak - természetesen dedikáltatták is néhányan.

2018.02.10.


This template downloaded form free website templates