Csillagászegyesületi születésnap

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Mintegy másfél éve vagyok tagja a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesületnek. A tagság nagyjából annyit jelent, hogy csütörtök esténként eljárok az összejövetelekre, s ezeken eddig már háromszor tartottam előadást olyan csillagászati témákról, amelyekről korábban cikket és blogbejegyzést is írtam: Odüsszeusz hazatérésének napja, napvitorlázás, illetve csillagközi utazás. Emellett minden évben kirándulást is szervez az egyesület; 2016-ban pl. a Zselici csillagoségbolt-parkba és a pécsi Zsolnay planetáriumában jártunk - ezekről is írtam a blogomon "Csillagpark a Zselicben", illetve "A pécsi Zsolnay-negyed planetáriuma" címmel.

Az egyesület, amelynek nevét egyébként MACSED-nek rövidítik, 1972-ben alakult, csak akkor még nem létezett a mai egyesületi forma. Így az idén már a 45. születésnapot ünnepeltük. Az ünnep helyszíne a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Pódium terme volt. Ünnepi beszédet tartott a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, aki régebben maga is végzett csillagászati megfigyeléséket, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke is, aki felhasználta az alkalmat annak bejelentésére, hogy az utóbbi időben rendkívül leromlottá vált Budapesti Planetáriumot felújítják. Ezután az Egyesület elnöke tartott fényképes ismertetőt az eddigi működésről. Igen lenyűgöző, hogy a 45 év alatt 3000-nél is több összejövetelt és rendezvényt szervezett a MACSED, amelyeken összesen százezernél is többen vettek részt.

A születésnaphoz természetesen torta is járt: ez egy egyedileg elkészített krémes csokoládétorta volt, a tetején a 45-ös számmal és egy Szaturnusz-ábrázolással.

2017.03.23.


This template downloaded form free website templates