A pécsi Zsolnay-negyed planetáriuma

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Talán meglepő, de Magyarország legrégebben üzemelő planetáriuma nem a Népligetben van. Bár a budapesti Vidám parkban már 1961-től voltak hasonló bemutatók, az állandó épület csak 1977 augusztusára készült el, így az első valódi planetárium Pécsett nyílt meg 1975-ben.

A Magnitúdó Csillagászati Egyesülettel a Zselici Csillagparkba tett kirándulás remek alkalmat teremtett arra, hogy Pécsett is megnézzünk egy planetáriumi programot. Maga az épület és a kupola új: Pécs Európa kulturális fővárosa volt 2010-ben; elsősorban ennek köszönhetően a planetáriumot a 2011-re elkészülő Zsolnay-negyedbe költöztették át.

A mostani kupola átmerője nyolc méter, ugyanúgy mint a Zselici Csillagparkban lévőé, vagy a debreceni Agórában lévő felfújható változat. A programok élőben mennek, vagyis egy csillagász előzetesen már kialakított elképzelések szerint, de élőszóban beszélve, a közönséghez alkalmazkodva tart interaktív előadást. Ez a világ nagyobb méretű planetáriumaiban (jártam eddig vagy ötben) kimondottan nem szokás: a programok ilyen helyeken mind felvételről mennek.

A planetáriumok lelke mindig egy speciális vetítőgép, amely a csillagos égbolt illúzióját hozza létre a vásznon. Ez Pécsett, Debrecenben és a Zselicben is digitális: viszont a Zsolnay-negyedben kiállítási tárgyként még meg lehet nézni azt a pusztán optikai elven működő, a Zeiss cég által gyártott vetítőt, amelyet korábban használtak. Ilyet egyébként már sok planetáriumban láttam, a felépítése engem mindig is egy Szaljut űrállomás makettjére emlékeztetett. Jobban belegondolva a dologba: ezek a vetítők igencsak kifinomult kütyük lehettek, valószínűleg a teljes kivetíthető csillagos égboltot előre meg kellett bennük tervezni megfelelő méretű lyukakkal, ráadásul a bolygók (és persze a Nap és a Hold) helyváltoztatásai miatt mozgó alkatrészek is elég szép számban kellettek bele. Meg tudom érteni, hogy a digitális technológia terjedésével a planetáriumok száma is jelentősen növekedett.

Mivel Pécsett (hasonlóan Debrecenhez vagy a Zselichez) profi csillagászok dolgoznak az előadásokon, itt is vannak távcsövek, amelyekkel sötétedés után élő bemutatókat is lehet tartani. Persze közel sem annyira jókat, mint a Zselici Csillagparkból.

2016.05.29.


This template downloaded form free website templates