Metaverzum Médiaműhely

TUDOMÁNYOS MINDENKINEK

2021 ősze valamiféle furcsa központi szerepet kaphatott a téridő szövevényének számomra fontos részében. Arról már írtam, hogy a Magyar Tudományos Akadémia ekkor hívta meg a ScienceBits blogot folyóirat- és könyvtámogatási pályázatra. De volt nagyobb anyagi erejű ügy is: a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal kiírta a Mecenatúra pályázatot, amelynek egyik célja a tudomány eredményeinek népszerűsítését szolgáló multimédiás anyagok készítésének támogatása volt. Azt már egy évtizede elhatároztam, hogy témavezetőként nem fogok kutatási pályázatokat beadni, ezért az NKFIH oldalait nem is szoktam nézni. A Mecenatúra kiírásra az egyik kollégám hívta fel a figyelmemet, aki egyébként az Intézetben a ChemHacker YouTube-csatornára videókat készítő kis csoport lelke.

Talán mondanom sem kell, hogy eleinte eléggé kishitű voltam. A pályázatírás viszont nem nézett ki túl bonyolultnak, így a Fizikai Intézet, valamint a Földrajzi és Földtudományi Intézet néhány munkatársával összefogva állítottunk össze pályázati anyagot. A „vezető kutató” én lettem a korábbi újságírói tapasztalatom és elismeréseim miatt. Olyan szempontból furcsa volt a pályázat, hogy az NKFIH Internetes rendszerét kutatástámogatásra hozták létre, sok esetben volt olyan, kötelező elem a pályázatban, amely tudománynépszerűsítési szempontból teljesen érdektelen. Ilyen volt például a publikációs lista, illetve a tíz kiemelt publikáció NKIFH-pályázatok esetében mindig kötelező megadása. Itt én a korábbi ismeretterjesztő munkámból válogattam, és már el is képzeltem azt a helyzetet, hogy a bírálatokban azt kritizálják majd, hogy nincsen komoly tudományos publikációs tevékenységem.

Nem így történt. Bírálatokat nem is kaptam, a kért támogatást viszont igen, erről az értesítés éppen a negyvennyolcadik születésnapomon érkezett meg. 2021-ben az NKFIH láthatóan nagy anyagi erőt szánt erre, mert a tudománynépszerűsítés kategóriában 33 sikeres pályázónak összesen 663 millió forintot osztott ki.

Így aztán 2022 februárjában hozzá is láttunk a multimédiás anyagok készítéséhez. Az eredeti futamidő 12 hónap volt, de az eszközök beszerzése nagyon elhúzódott, így kaptunk még három plusz hónapot, vagyis a pályázat 2023. április 30-án zárult.

Az nekem már a kezdetektől fogva világos volt, hogy valamiféle saját nevet kell adnunk a csapatnak. A „médiaműhely” szót már a pályázatban is használtam, egy kis tanácskozás után a Metaverzum Médiaműhely mellett döntöttünk, ez még az előtt volt, hogy a Facebook Meta névre keresztelte át magát (bár ennek egyelőre viszonylag kevés jele van). A Műhelynek logót terveztettünk és saját Internetes oldalt készítettünk, itt az összes multimédiás anyag ingyen megtekinthető.

A támogatási időszak végére a Médiaműhely összesen 28 darab tudománynépszerűsítő videót és 38 darab podcastot (hanganyagot) készített. A kedvencem a következő, itt az ötletet a Mission Impossible filmsorozat adta:

A Médiaműhely segítségével egy profi cég videós képzést is tartott a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán, illetve ez a cég néhány videó előállításában is részt vett, főleg azokban, amelyek a Fizikai Intézet optikai hallgatói laboratóriumában készültek elég nehéz fényviszonyok között.

Az elkészült videókat három csoportba soroltuk:

A 38 hanganyag mind egy sorozat része, a Médiaműhely nevéről ez a Metaverzum podcastsorozat nevet kapta. Mindegyik egy konkrét, a hétköznapokban jelentős szerepet játszó anyagról szól 5-8 percben. Ezt is profi, külső cég készítette, s a szöveget egy mindenki számára ismert hang mondja: Kautzky Armandé. Ilyen szempontból ez a sorozat a Dűne Tudománya podcastsorozattal rokon, csak ott a finanszírozó szervezet más volt.

2023.04.30.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates