A téridőn is túl

TUDOMÁNY MINDENKINEK

Még valamikor 2021-ben kaptam egy érdekes megkeresést: az Athenaeum Kiadónál már korábban elkezdődött egy könyvsorozat, amely filmes és irodalmi fantáziavilágok segítségével próbálkozik tudományos ismeretterjesztéssel, s ebbe kértek tőlem egy fejezetet. A korábban megjelent kötetek címei: Nevelj jedit! - A képzelet pedagógiája, Párhuzamos univerzumok, Egy galaxissal odébb - Fantáziavilágok valóságai, Az ébredő jogerő - Galaxis útikalauz jogászoktól. Minden eddigi könyv szerkesztésében részt vett Nagy Ádám (néha tettestársakkal), ő talált meg valahogy a fejezetírási felkéréssel. Tulajdonképpen soha nem kérdeztem meg tőle, hogyan jutott el hozzám. Igen jó volna azt hinni, hogy az eddigi ismertterjesztő írásaim olvasása révén, de a tények ennek ellentmondanak. Az új kötet címe A téridőn is túl lett, ha minden igaz, akkor ez lesz az utolsó a sorozatban, amely egyébként eddig kimondottan nem a természettudományra koncentrált.

A kötetbe ez olyan írást ajánlottam, amelynek az ötlete a Dűne fantáziavilágához kapcsolódik. Frank Herbert nagy ívű regényeit szívesen olvasom, s az sem okozott csalódást, amikor fia, Brian Herbert egy másik íróval, Kevin. J. Andersonnal együtt folytatta a történetet (vagy inkább megírták az előzményeket, amelyekre Frank Herbert is rendszeresen utalt). Több filmfeldolgozás is létezik: a legutóbbi, 2021-ben bemutatott, Denis Villeneuve által rendezett változat kimondottan tetszett, ennek a második része 2023 őszére várható. Ez a tény még valamiféle időszerűséget is adott egy Dűne-univerzumról szóló írásnak. Időnként már korábban is beszéltem előadásokban arról, hogy a történetben központi szerepet játszó fűszer (melanzs) vajon milyen kábítószer-besorolást kapna a jelenlegi törvényekben, ezt a gondolatot bontottam ki az tanulmányban. Eltérően a korábbi ismeretterjesztő írásaimtól, a végtermék helyenként tudományos benyomást kelt: tele van jegyzetekkel és hivatkozásokkal, de ez ebben a kötetsorozatban követelmény volt. Remélem, azért így is fogyasztható lett a végeredmény.

Természetesen a kötetben a saját írásom a legkedvesebb, de azért a teljes tartalomjegyzéket megosztom ebben az írásban:

 • Gyarmathy Éva: A sötétség és a világosság egyenlőtlen harca
 • Kapitány-Fövény Máté: Mindnyájunk drágaszágai. Függőségeink motivációs háttere
 • Lente Gábor: Fűszerben nem lehet hiány. Egy galaktikus kábítószer története a Dűne univerzumában
 • Dancs Katinka: Játszva vezérigazgatóvá válni. Gamifikáció a Ready Player One-ban
 • Meleg Sándor: Lannisterektől Luciferig. Családok a fantasztikus univerzumokban
 • Rónay Zoltán: Mi ez, mando? Csomag vagy gyerek? Gyermekjogok a „messzi, messzi galaxisban”
 • Vass Dorottea: Öblös hang, morgások és vakkantások: Chewbacca nyelvi képességei
 • Kádas István: Történelemhamisítás Palpatine-módra, avagy miképp ismerheti meg Luke Skywalker a Jedi Rend régmúltját?
 • Pirisi Gábor: Zsáklaktól a nagy almáig. Útikalauz a Gyűrűk Ura településföldrajzához
 • Béres Attila – Nagy Ádám: Indiana Jones, a vallásszédelgő
 • Török Zoltán: Helyes volt-e a bölcsek kövének meg semmisítése? Kis roxforti közgazdaságtan
 • Orosz László – Nagy Ádám: Potter úr kalandjai a kvantumelmélettel
 • Pintér András Gábor: „Ahová még ember nem merészkedett ”. A tudomány és a felfedezési vágy mint a társadalmi fejlődés záloga

Egy ilyen könyvet természetesen be is kell mutatni a közönségnek. Erre az alkalmat az Athenaeum Kiadó a 2022-es a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár vasárnapi programjában találta meg. A helyszín a Nemzeti Táncszínház volt a Millenáris Parkban. A kötet 13 írását összesen 14 szerző jegyzi, ezért a könyvbemutatón nagyon nem lett volna célszerű mindenkinek beszélnie is. Így a pódiumra Nagy Ádám, Gyarmathy Éva és Meleg Sándor ültek ki, beszélgetőtársuk Puzsér Róbert volt. A könyvbemutató előtti este a szerkesztő minden szerzőt meghívott a saját házába egy kellemes beszélgetésre, erre a többség el is jött. A szerzők fele a másnap délben kezdődő bemutatón is részt vett.

Nem rémlik, hogy valaha is jártam volna a Millenárison olyan okból, amely nem kapcsolódott valami módon a könyvekhez. A könyvbemutatóBudapesti Nemzetközi Könyvfesztivált is rendszeresen ott szervezik, ezen egyszer előadást is tartottam ott a Száz kémia mítosz kapcsán, néhányszor pedig csupán vásárolni mentem be rá.

A könyvbemutató beszélgetésen a kötet első tanulmányának témája dominált, a pszichopátia- szociopátia-narcizmus kérdésköre. Puzsér Róbert kérdései is elsősorban ehhez kapcsolódtak. Azt már korábban is észrevettem, hogy az ehhez hasonló fesztiválokon, így például a könyvhéten is, a várható közönség érdeklődése bármiféle természettudományos téma iránt igen mérsékelt. Talán úgy is meg lehet fogalmazni a dolgot, hogy az én olvasóközönségem (már ha van egyáltalán), ilyen eseményekre nem jön el, az oda más okból kilátogatókat pedig nem igazán hozzá lázba az, amit írok. Ezen a könyvbemutatón is ezen korábbi megfigyelés újabb bizonyítékait véltem felfedezni. A végén a közönség soraiból kikerülő egyik kérdező viszont mégiscsak beleszőtte a mondandójába, hogy ismeri a korábbi könyveimet. Mondanom sem kell, hogy ez jól esett, s a bemutató lezárása után beszéltem is vele egy kicsit.

A kötet alapötlete azonban összességében így is megtetszett. Én korábban elsősorban irodalmi művek tudományos tartalmáról írtam, mozifilmek részleteit egyes előadásaimban használtam a mondandóm színesítésére. De ez talán önálló téma is lehet: mindenesetre a Dűne tudományával még biztos fogok kezdeni valamit.

2022.10.16.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates