A FAMELAB tudománykommunikációs verseny

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A FAMELAB tudománykommunikációs versenyről 2020 elején hallottam először. Akkor úgy, hogy a magyar verseny szervezői közül néhányan Pécsett tartottak előadást. Emlékezetesen csekély volt az érdeklődők száma: a Szentágothai Kutatóközpont Kavics nevű előadótermében szerintem ötnél többen nem voltak olyanok, akik tényleg érdeklődők voltak, és nem kötődtek egészen közvetlen módon a szervezéshez. Nem sokkal később Magyarországon is elkezdődött a járvány, ami minden ilyen rendezvény szervezését felülírta; igazából tavaly nem is követtem nyomon, mi történt később.

Azt már 2020-ban is megtudtam, hogy a FAMELAB verseny eredetileg brit kezdeményezés, Magyarországon a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia közösen szervezik. Van egy elődöntő (2020-ban ennek az egyik helyszíne volt Pécs), s az ott legjobban szereplők jutnak be a döntőbe. Előtte viszont van egy több napos tudománykommunikációs képzés; számomra ez tűnik az egész verseny legnagyobb értékének. A brit tudományos ismeretterjesztésről mindig is tudtam, hogy igen színvonalas, a FAMELAB az ilyen jellegű tehetségkutatás egyik eszköze náluk.

A 2021-es döntőre eredetileg személyesen akartam elmenni, a színhely a Magyar Tudományos Akadémia székházában a Díszterem volt. Aztán úgy alakult, hogy ez mégsem sikerült: viszont a szép új világnak hála, élő Internetes közvetítésben is követni lehetett a döntőt az Akadémia Youtube-csatornáján. A döntőnek láthatóan bejáratott rendje volt. Viszont az többször is elhangzott, hogy a jelenlegi formájában az idei az utolsó FAMELAB. Azt ígérték, hogy lesz majd helyette valami új rendezvény, ami szintén tudománykommunikációs tehetségkutató lesz, de erről többet nem mondtak.

A köszöntők egyikét az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete mondta el, részben magyarul, részben angolul.

A döntőbe 13-an jutottak be, mindenkinek háromperces előadást kellett tartani, a szereplőket az Akadémia weboldala is bemutatta. Segédeszközt annyit lehetett használni, amennyit saját kezében a színpadra fel tudott vinni. A zsűri háromtagú volt, és az előadások után viszonylag hosszan mondott véleményt, illetve tanácsokat is adott. Ilyen szempontból eléggé hasonlított a magyar tévékben néhány éve még elég rendszeres énekes-tehetségkutatókra. Egy szempontból az értékelés számomra nem volt egészen hiteles: noha nyilván nem voltak rutintalanok a zsűritagok, én a tudományos kommunikáció világából egyikőjüket sem ismertem, ellentétben a könnyűzenei tehetségkutatókkal, ahol jellemzően tudom hova tenni a zsűriben ülőket. Ez márcsak azért is furcsa, mert a tudomány világában otthon érzem magam, a könnyűzenében nem.

Végignéztem a teljes estét, kellemes volt. Három perc nagyon rövid idő, nyilván mindenki alaposan felkészült arra, hogy mit mond el. Közben természetesen a közönség (helyben és az Interneten is) szavazhatott, így döntötték el, ki legyen a közönségdíjas. A zsűri egy első és egy második díjat adott ki, az első díjhoz hozzátartozik az a jog is, hogy Magyarországot képviselheti a Chaltanham fesztiválon. Ha már írtam a zsűriről kevésbé pozitívat is, akkor itt azt is szeretném megemlíteni, hogy pont annak a két előadónak adták a két díjat, akiket én is kiemelkedőnek gondoltam. Abban már nem feltétlenül értettem egyet velük, hogy ki az első és ki a második, de itt van egy érdekes hatás, amit én is tapasztaltam már és Érdi Péter a Rangsorolás című könyvében részletesen is leírt: a két, általam és a zsűri által is legjobbnak tartott előadó közül az egyik a 13-ból harmadikként lépett a színpadra, a másik utolsóként. Az utóbbi kapta az első díjat. Ez elég jellemző: aki a döntéshozatalhoz közelebbi időpontban adhat elő, annak nagyobb az esélye a győzelemre. Ezt Érdi Péter egy hegedűművészek számára szervezett, többnapos hegedűverseny példáján mutatta be: a győztes soha nem azok közül kerül ki, akik az első napon játszanak.

Összességében az első benyomásom nagyon kedvező volt a FAMELAB-ról. Néhány nevet fel is írtam magamnak az előadók közül. Kár, hogy ebben a formában már nem folytatódik, de remélem, az új rendezvény legalább ilyen színvonalas lesz.

2021.09.238.


Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates