Juhari Zsuzsanna blogdíj a Svábhegyen

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

2017-ben kértek fel először arra, hogy a Juhari Zsuzsanna blogdíj bírálóbizottságának elnöke legyek. Azóta minden évben be is számoltam a ScienceBits blogon a díjról. 2020-ban ez a beszámoló elmaradt. Ennek az oka nem az volt, hogy nem volt pályázat és döntés a díjazottról, hanem az, hogy nem adtuk át nyilvános eseményen az elismerést. Ezt pótoltuk idén augusztus 26-án, s ha már így alakul, nemcsak a 2020-as, hanem a 2021-es díjátadást is ugyanekkorra szerveztük. Mi több, Az év ismeretterjesztő tudósa 2020-as díját is ezen alkalommal adtuk át.

Igazából a közös szervezés olyan szempontból is fontos volt, hogy a helyszínt a díjazott biztosította. Az év ismertterjesztő tudósa 2020-ban ugyanis Kiss László akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója lett, s díjátadó helyszíne a Svábhegyi Csillagvizsgáló volt. Habár a díjátadó személyes jelenlétű volt, a Facebook-on is élő közvetítésben lehetett nyomon követni, s ezt nagyjából annyian meg is tették, mint ahányan a teremben voltunk.

2020-ban a blogdíjat a Tanárblog kapta. 2020 volt az első év, ahol a koronavírus-járvány miatt online módszerrel kellett oktatni, ehhez ez a blog nagy segítséget adott. Ugyancsak 2020 volt az első év, amikor videoblogok (vagy rövidebben vlogok) nevezését is vártuk. Szokás szerint a fődíj mellett elismerő oklevelet is kapott még néhány blogszerző és -szerkesztő, ezek az Amatőr csillagászat, Élő csillagászat Kiss Lászlóval, Kugi, Kvantumcirkáló, Parallaxis, Pénzek színes világa és a Planetology.hu lettek. 2021-ben az Elbida blog szerzője kapta a fődíjat, oklevelet kapott a Contrapasso, Borportré, Parallaxis, Csillagvizsgáló, Balays és a Rezsabek Nándor ScienceBlog.

A díjátadó programja érdekesen alakult. Először Kiss László házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd moderátorként Kocsis-M. Brigitta vette át a szót. Ezután Juhari Zsuzsanna lánya beszélt néhány percet (ő mindig részt vesz a zsűriben), majd én is szót kaptam, s pár mondatban a bírálóbizottság munkájáról beszéltem. Az oklevéllel díjazottak közül néhányan személyesen is eljöttek, nekik személyesen átadtuk az elismeréseket. Itt akadt érdekesség is: a Borportré vlog alkotó szerzője Kocsis-M. Brigitta, így a moderátor is kapott elismerést, illetve az Élő csillagászat Kiss Lászlóval vlog természetesen Kiss Lászlóhoz kötődik, így ő az Év ismeretterjesztő tudósa díjon kívül kapott egy másikat is. Nem kis meglepetésemre én is kaptam egy oklevelet, amely a felirata szerint ’Honoris Causa Juhari Zsuzsanna-díj’; a zsűriben már öt éve végzett munkámat, illetve a ScienceBits blogot ismerte el vele a Tudományos Újságírók Klubja. Kiss László, valamint az Elbida blog alkotó szerzője, Bíró Dániel is kapott lehetőséget néhány gondolat megosztására, de a program teljes hossza így sem haladta meg az egy órát.

A díjátadón Kocsis-M. Brigittát saját, Novum című, az M5 tévécsatornán vasárnap délelőttönként adásban menő műsorának stábja is elkísérte. Néhány mondatot én is mondtam a bírálati szempontokról.

A Facebook-közvetítés lezárásával még nem ért véget az esemény. Kiss László jó házigazdaként körbevezetett bennünket a Csillagvizsgáló területén, ahol most már lassan a százat is eléri a munkatársak száma; nagyrészt tudósokról van szó. A Svábhegyen van egy kisebb és egy nagyobb kupola is távcsővel: komoly kutatási célokra már egyik sem alkalmas, de a nagyközönség számára bemutatók tartására annál inkább. Arról is hallottunk, hogy egyfajta extrém környezetként is van valamennyi képi értéke a kupolák belsejének: az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egy részletét például itt forgatták.

Ennek a rövid beszámolónak a végén Kiss László egyik gondolatát idézném. Azt mondta, hogy minden kollégáját arra szokott biztatni, hogy vállaljon médiaszerepléseket, mert aki a 21. században nincsen jelen ezen a színtéren, az nincsen. Bárcsak a kémikus kollégáimat is sikerülne erről meggyőznöm.

2021.08.26.


Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates