Juhari Zsuzsanna blogdíj – negyedik évad

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Június 21-én negyedik alkalommal adták át a Juhari Zsuzsannáról elnevezett blogdíjat, és ez már a harmadik alkalom volt, hogy zsűrielnöknek engem kértek fel.

Az előző évekhez hasonlóan a díj gazdája a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Tudományos Újságírók Klubja. A ünnepélyes díjátadónak az előbbi díszterme ad otthont. Az időzítést eddig mindig Juhari Zsuzsanna születésnapja határozta meg: ez június 23, az idén vasárnapra esett, ezért az összejövetelt a közvetlenül előtte lévő pénteken tartottuk 11 órai kezdettel.

Elég kellemetlenül meleg volt a teremben, így érezhetően mindenki arra törekedett, hogy minél rövidebbre fogja a mondanivalóját, 40 percnél nem volt hosszabb az egész ünnepség. A fődíjat az Agykutatás egyszerűen című blog nyerte, amelynek készítője Reichardt Richárd. A méltatásomban meg is jegyeztem, hogy az agyról már többen kijelentették azt, hogy az emberiség által ismert legbonyolultabb rendszer. Ennek az állításnak a tudományos megalapozottságában nem vagyok biztos, de azt talán jól mutatja, mennyire nehéz dolog tényleg közérthetően írni az ilyen kutatásokról. A szerző egyébként doktori hallgató, aki nemcsak a blogján, hanem nyomtatott folyóiratokban is publikál ismeretterjesztő írásokat.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat két különdíjait is kiadott, ezek általában egyéves folyóirat-előfizetések. Mindkettőt csillagászati jellegű blog kapta: a Csillagvizsgáló blog (szerzője Barna Barnabás) és a Parallaxis blog (főszerkesztője Horváth Ádám Tamás, szerzői Farkas Csaba és Vincze Miklós).

Három további blog elismerő oklevelet kapott: a Magyar Természettudományi Múzeum Blog (szerkesztő: Jókuthy Emese), a Mi történt a tudományban? (szerző: Kun Ádám), és Nagy Róbert amatőr csillagászati blogja.

2019.06.21.


This template downloaded form free website templates