Juhari-díj 2018

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Tavaly már írtam a Juhari Zsuzsanna blogdíjról. Az idén harmadszor adták át, s ismét engem kértek fel a zsűri elnökének: természetesen ezt a feladatot szívesen el is vállaltam.

A díjra elvileg a blogszerzőknek kell jelentkezniük, de néhányan általuk szívesen olvasott blogokat jelöltek is. Az ilyen esetekben persze fel kell venni a kapcsolatot a szerzővel, s meg kell tudni tőle, hogy valóban akar-e nevezni (ehhez a megerősítésen kívül más információ nem is szükséges). Az öttagú zsűri összesen 19 blogot olvasott el, mindegyik remek volt a maga műfajában.

A díjátadás június 22-én, pénteken volt, Juhari Zsuzsa születésnapján. A díjazott blog az őslénytani kutatásokat népszerűsítő Paleotóp lett, szerzői Fejes Valentin és Fitos Attila. Ennek kapcsán a díjosztón elmélkedtem is egy kicsit a Jurassic Park-Jurassic World filmek hatásáról, illetve tudományos pontosságáról, az ebben rejlő ismeretterjesztési lehetőségekről.

Két különdíjat is ki lehetett adni az idén, az egyik a már tavaly is elismert Farkasszemnek (Farkas Alexandra) jutott, a másikat a Ködpiszkáló (szerkesztő: Csupor Dezső) kapta. Elismerő oklevelet kaptak még az Elbida (Biró Dániel), az Elherdált Örökség (Németh Györgyi), a Kugi (Kuglics Gábor), A fizika kalandja (Rockenbauer Antal) és a Szirmai Világa (szerző: Szirmai Gábor, szerkesztő: Nagy Éva Johanna).

Egy blogdíjjal kapcsolatos élvezetek része az is, hogy a díjazott blogokon is gyakran megjelenik róla beszámoló. Tavaly négyen is írtak ilyen bejegyzést: a Ritkán látható történelem, a Dunai Szigetek, a Farkasszem és a Contrapasso. Az idén egy kicsit kisebb volt ilyen szempontból a lelkesedés, de a Paleotóp és az Elbida így is megemlékeztek az átadásról. Mi több, a fődíjas Paleotópon a szerzők még a Jurassic Park-Jurassic World motivációs erejéről is írtak.

2018.06.22.


This template downloaded form free website templates