Az Akadémia új vezetőségének bemutatkozása

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A Magyar Tudományos Akadémia július 7-én este 18:53-kor küldte szét a sajtóközleményt arról, hogy a Közgyűlés Freund Tamást választotta meg új elnöknek. Néhány percen belül ez lett a főcím az index.hu és hvg.hu portálokon. 19:33-kor a megválasztott vezetőket bemutató sajtóközlemény jött ki, majd 19:50-kor a másnap 11 órától kezdődő elektronikus sajtótájékoztatóra érkezett meghívó. Igencsak szorgosan dolgoztak a Kommunikációs Főosztály munkatársai.

Az elektronikus választási rendszerben már a bejelentéskor is megtekinthető volt a szavazatszámok alakulása, július 8-án reggel ezt a sajtónak is körbeküldték. Ebből kiderült, hogy saját kampányszerűségem az „egyiket sem” szavazat mellett súlyos kudarcot vallott, 429 szavazóból mindössze 9-en követték ezt a tanácsot, és közülük is néhányan alighanem puszta véletlenből.

A szerdán 11 órától kezdődő sajtótájékoztatóra – eddigi közgyűlési szokásaimat folytatva – bejelentkeztem, és meg is hallgattam az egészet. A Zoom szoftverben mindig mindenki látja a bejelentkezettek számát, ami nagyjából végig 51 volt. Ez általam soha nem látott nagy tömeg egy akadémiai sajtótájékoztatón, de azért azt is észre kellett vennem, hogy az 51-ben benne volt az újonnan megválasztott és a hivatalban lévő vezetés majdnem összes tagja, illetve sokakról az utólagos ellenőrzés azt mutatta, hogy az Akadémia Kommunikációs Főosztályán, illetve a Titkárságán dolgoznak. Így szerintem a ténylegesen újságíró résztvevők száma nem haladta meg a 20-at.

Először a Kommunikációs Főosztály vezetője üdvözölte a résztevőket, és szóban is ismertette a választások eredményét. Ezután az új elnök mondott 15 perces beszédet, ezt a főtitkár, főtitkárhelyettes és a két megválasztott alelnök egyenként háromperces monológja követte. Benyomásom szerint mindenki a saját otthonában ülve vett részt a sajtótájékoztatón. Egy kisebb technikai probléma is akadt: éppen az új elnök beszéde alatt időnként az érthetetlenségig halkult a hang. Ezért a főosztályvezető megígérte, hogy a beszédet mindenki megkapja írásban is.

Ezután kérdéseket lehetett feltenni. Ez sem ment teljesen gördülékenyen, mert a sajtó képviselői közül a jelek szerint senki nem ismerte a Zoom jelentkezési funkcióját, de azért valahogy csak sikerült megoldani a dolgot. Összesen négyen kérdeztek, mind a négyen az új elnöktől, illetve az utolsó kérdező a főtitkárhelyettestől is.

  • Az ATV híradójának képviselője a Freund Tamás ellen tiltakozó 66 tudósról kérdezett. Erre a megválasztott elnök lényegében megismételte azt, amit magán a Közgyűlésen is mondott: ő a gyengén teljesítőket kritizálja és ezt rendszeresen a kiválók veszik magukra. Nekem az az érzésem, hogy bizonyos szempontból az is a probléma forrása, hogy magyarul a „gyengén teljesítő társadalomtudós” kifejezés nem fejti ki azt, hogy a beszélő vajon az összes társadalomtudóst gyengén teljesítőnek gondolja-e, vagy csak egy csoportjukat. Akármennyire is őszintén hangzik az elnök úr jószándéka, ezt az apróságot az első szerencsétlen példa után észre kellett volna vennie és később jóval óvatosabban fogalmaznia.
  • A következő kérdést az Inforádió egyik munkatársa tette fel; ez a kormánnyal és az Országgyűléssel való kapcsolat javításának lehetséges módjairól szólt. Erre az új elnök azt válaszolta, hogy néhány minisztériumban már van megfelelő kapcsolattartó ember, ezt a rendszert kell továbbépíteni.
  • AZ RTL Klub híradójától azt a kérdést tették fel, hogy az elcsatolt kutatóhálózat ügyében lehet-e még tenni valamit. Erre a válasz az volt, hogy a folyamatos működőképesség fenntartás a legfontosabb, illetve (számomra kis meglepetésként) az elnök azt válaszolta, hogy a hálózat jelentős plusz finanszírozást kap majd. A végén azt is megerősítette, hogy továbbra is azt szeretné, ha a kutatóhálózat visszakerülne az Akadémiához.
  • Végül volt egy furcsa, jelentős tájékozatlanságot eláruló kérdező is. Ő ugyanis azt kérdezte meg, hogy az elmaradt World Science Fórumot meg akarja-e tartani az új elnök. Azt még én is tudom, hogy a budapesti World Science Forum nem maradt el tavaly ősszel, és néhány kósza híresztelés kivételével senki nem is vetette fel komolyan a törlését. A kérdező érdeklődött még a Magyar Művészeti Akadémiával való kapcsolat felől, amit Freund Tamás a válasza szerint nagyon támogatni fog. Illetve ettől a kérdezőtől érkezett az egyetlen kérdés a megválasztott főtitkárhelyetteshez arról, hogy lesz-e akadémiai rendezvény a COVID-19-ről. A válaszból meg lehetett tudni, hogy idén novemberben a Magyar Tudomány Ünnepének ez lesz a fő témája.

A tervezett egy órán belül véget is ért a sajtótájékoztató, igazából senki nem akart többet kérdezni. Az Akadémia most búcsúzó, még hivatalban lévő vezetői közül senki nem szólalt meg.

2020.07.08.


This template downloaded form free website templates