Tanulságok Balatonfüredről

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Eddig nem jártam túl sokat a Balaton környékén, de amióta Pécsett élek, elkezdtek megszaporodni az oda tett látogatásaim. Eddig a munkabizottsági ülések jelentették elsősorban az alkalmat, de azokon inkább a résztvevőkkel és az elhangzó tudományos előadásokkal igyekszem foglalkozni. Az idei tihanyi Simonffy-szeminárium időzítése és a másnapi budapesti könyvbemutató beszélgetés kézenfekvő lehetőséggé tették, hogy egy kicsit megismerkedjünk Balatonfüreddel is. Noha tudom, hogy ez a település a Balaton hagyományos fővárosa, igazából (leszámítva a Lóczy-barlang egyszeri meglátogatását) még soha nem jártam ott. Szeptember utolsó szombatján pár órát eltöltöttünk a városban, s le is ragadtunk a Tagore-sétányon.

Mindig is tudtam, hogy létezik ilyen nevű hely. Azt is tudtam, hogy a nevét Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai íróról kapta. Most azt is megtudtam, hogy ő volt az első Európán kívüli író, aki megkapta ezt a kitüntetést, s a sétányt azért nevezték el róla, mert 1926-ban Balatonfüreden gyógykezelték egy ideig. Fát is ültetett ekkor, s ezt a példát indiai miniszterelnökök és más kormánytagok hosszú sora követte: közülük számomra Indira Gandhi és Radzsiv Gandhi neve volt ismerős. Érdekes módon nemcsak a neves indiai közéleti személyiségek, hanem a Nobel-díjasok is elkezdték követni a jó példát, így jött létre a Nobel-díjasok ligete. Ha jól számoltam, fizikai Nobel-díjas által ültetett fából van ott a legtöbb, de egy-egy Lenin-díjas is "becsúszott" közéjük a rendszerváltás előtt, illetve Teller Ede igazából egyik kategóriába sem tartozik, de fát azért ő is ültethetett.

 

 

 

 

 

A Tagore-sétányon, a neves emberek által ültetett fáktól már távolabb van a Bodorka Balaton Aquarium. Itt nagyjából egy tucat édesvízi akvárium, valamint két sós vizű van. A bemutatott halak többsége valóban megtalálható a Balatonban. A halak számomra az élővilág elég speciális szűk rétegét alkotják, és elég nagy biztonsággal felismerem az egyes fajokat. A növények esetében ezzel szemben teljesen reménytelen eset vagyok: a fa-fű-bokor kategóriákon kívül nem nagyon létezik más.

 

 

Balatonfüreden van a Jókai Emlékház is. Ezt a 19. századi magyar író lényegében egyfajta alkotóhelyként használta. A villa elég egyszerű, egyszintes, de hatalmas a belmagassága. Jelenleg csak egy egészen pici park van a környezetében, Jókai idejében ez – gondolom – még nem így volt. Viszonylag sok korabeli bútordarab látható benne, illetve egy kis információ Jókai és feleségének szokásairól. Az arany ember című regényt itt írta Jókai, ebből idézeteket is lehet olvasni itt-ott a házban.

Balatonfüreden nem az emlékház az egyetlen dolog, amin Jókai jelenléte nyomott hagyott. Tanúja volta, amint egy Jókai nevű, elég régi építésűnek tűnő (de persze láthatóan nemrég felújított) hajó megérkezik a kikötőbe.

 

A szeptemberi utolsó hétvége szép időt hozott, bár igazából tömeg már nem volt a Tagore-sétányon, de így is két kollégával találkoztam meglepetésszerűen a néhány óra alatt. Milyen lehet itt a forgalom nyár közepén?

2019.09.28.


This template downloaded form free website templates