Simonffy-szeminárium 2019

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Tavaly már beszámoltam a Tudományos Újságírók Klubja által Tihanyban szervezett Simonffy-szemináriumról. Az idén már huszadik alkalommal rendezték meg, s habár az időpontja a kutatók éjszakájának napjával esett egybe, így is elég szép számban voltak résztvevők az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológia Intézetében.

Az előadók között szerepelt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, egy dandártábornok a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetéből, a Magyar Mérnökakadémia egy tagja, egy szentesi nőgyógyász hölgy, egy ismert őslénykutató, a Limnológiai Intézet vezetője, s a programot egy profi borkóstoló zárta a Novum magazin műsorvezetőjének irányításával.

A legötletesebb előadáscím a következő volt: A dinók őseinek 260 millió évvel ezelőtti látogatása a tihanyi Limnológiai Intézetben. Ez arról szólt, hogy az Intézethez tartozó partszakaszon található kövekben elég sok olyan lábnyom maradt fenn, amely még a dinoszauroszok előtti korból származik. Erről láttunk néhány fényképet, illetve a jelenség magyarázatát is meghallgattuk.

A Limnológiai Intézet a Magyar Tudományos Akadémia volt intézethálózatával együtt most már formálisan nem tartozik az Akadémiához. Ettől persze a tudományos élet nem állt meg, erről beszélt az Intézet vezetője. Mi több, a nemrég hivatalba lépett új vezetőség egyrészt a korábbinál sokkal több figyelmet szentel a sajtómegjelenéseknek, másrészt sokkal inkább fontosnak tartja, hogy az ott születő tudományos eredmények a nemzetközi szakirodalomban is megjelenjenek.

Ennek egy jelképes kísérletét meg is nézhettük. Az Intézeten belül épült egy Mezokozmosz nevű állomás, aminek a lényege 12 db öt köbméteres tartály, melykben ökológiai kísérleteket lehet végezni. A tartályokban a legtöbb paraméter szabályozható, így az élőlénypopulációk fejlődését viszonylag nagyobb méretben, tényleges kíséreti körülmények között lehet vizsgálni, esetenként csak egy-egy külső változó (például a hőmérséklet) módosításának hatását tanulmányozva. A 12 tartály felállításához érdekes módon egy betonos teniszpályát kellett annyira megrövidíteni, hogy ott szimmetrikus teniszjátszmát aligha lehet majd játszani (vajon mennyire népszerű sport lenne az aszimmetrikus tenisz, amikoris az egyik térfél mérete eltér a másikétól?).

A programot záró borkóstoló hat óra előtt néhány perccel ért véget. Ezután még nagyjából egy tucatnyian maradtunk estére is, s fenn egy étteremben együtt vacsoráztunk. Kellemes beszélgetés lett a dologból, ami egy kicsit még másnap reggel is folytatódott. Azt hiszem, semmi kétség nem lehet afelől, hogy jövőre megrendezik majd a 21. Simonffy-szemináriumot is.

2019.09.27.


This template downloaded form free website templates