Tudományos Újságírók Klubja

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Woody Allen régebbi filmjeit meglehetősen kedvelem, az egyik kedvencem az Annie Hall. Amennyire tudom, Woody Allen nem ment el arra az Oscar-díjátadóra, amelyen ez a film négy kategóriában is nyert (legjobb film, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb színésznő), noha háromszor neki kellett volna átvennie az elismerést. Nem nehéz észrevenni, hogy mi is ezen furcsaság oka; a filmben ugyanis eléggé hangsúlyosan szerepel a következő, eredetileg Groucho Marxtól származó mondás:

„Soha nem lépnék be olyan klubba, amely megtűr a tagjai között.”

Nos, én ehhez a bölcsességhez tartottam magam egészen 2017-ig. Bár sok különböző szervezetnek voltam eddig is tagja, formálisan „klub”-nak egyiket sem hívták. Most viszont a Tudományos Újságírók Klubja felvett a tagjai közé. A klub 1990-ben alakult meg a Magyar Újságírók Szövetségén belül a tudományos-műszaki szakosztályának utódjaként, s már a kezdetkor csatlakozott a European Union of Science Journalists’ Associations (EUSJA) nemzetközi szakmai szervezethez. Az Internetes oldalon lévő taglista szerint az a benyomásom, hogy a tagok kb. fele-fele részben profi újságírók, illetve ismeretterjesztéssel foglalkozó tudósok. Én ez utóbbiak körébe tartozom majd.

A tagsággal együtt jár egy igazolvány is. Erről máris tudom azt, hogy Európában sok múzeumba kedvezményes belépést biztosít, de ezzel élni aligha fogok sokat, mert ha nagy ritkán bemegyek egy ilyen helyre, akkor ott egy belépődíj erejéig hozzá szeretnék járulni a működési költségek fedezéséhez. Ami vonzóvá tette számomra a klubot: a tagok névsorában jó pár olyan nevet felismerek, akiknek az írásait szívesen olvasom.

2017.03.24.


This template downloaded form free website templates