Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Biológia Szekciója a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ahogy már az OTDK kémiai szekciójáról írt bejegyzésemben említettem, a biológia szekcióban is felkértek zsűritagságra a "Modellalkotás és rendszerbiológia" tagozatban. A tagozat címének utolsó szava két olyan könyv címében is szerepel, amelynek szerzője vagyok; minden bizonnyal ez áll a meghívás hátterében.

A biológia OTDK a kémiánál picit jobban megfelel az elképzeléseimnek: itt ugyanis az egy tagozatban bemutatott dolgozatokat ugyanaz a két zsűritag bírálja. Így persze nem feltétlenül hozzáértők kezébe kerülnek az egyes munkák, de legalább egységes szempontok alapján összehasonlítják őket. Számomra az is pozitívum, hogy egy előadás megtartására egy kicsit több időt, 15 percet adnak, szemben a kémia 10 percével, s ezt követi az 5 perc vita.

Hangulatában egyébként elég hasonló a két szekció: egy-egy tagozatban a hallgatóság elég gyér számú, nagyrészt az adott tagozat előadóiból kerül ki. Az előadásokat követő vitában a hallgatóság részvétele kicsit erősebb volt, mint a kémián szokás, ettől a rendezvény jobban hasonlított egy valódi konferenciára, de az általam nem feltétlenül helyeselt versenyzői hozzáállás megjelenésének most is volt imitt-amott nyoma.

A háromtagú zsűri végül is természetesen megtette a javaslatát a díjak odaítélésére, de mint mindig, most is az volt az érzésem, hogy a javaslatunkban igen nagy a véletlen szerepe. Ezzel a jelenséggel tehát zsűritagként, résztvevőként és témavezetőként is ki kell békülni: amúgy sem lehet objektív döntést hozni arról, hogy melyik tudományos munka ér többet.

Az idén két TDK-zsűriben is részt vettem, de az a véleményem nem változott, miszerint nagyon nem jó dolog versenyként szervezni ezt az eseményt valódi tudományos konferencia helyett.

2019.04.16.


This template downloaded form free website templates