Kémiai Nobel-díj a krio-elektronmikroszkópiáért

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Egy bő évtizede fordult talán elő először, hogy a kémiai Nobel-díjat bejelentő sajtótájékoztatót meghallgattam. Az időzítés azóta is változatlan, október első szerdáján 11.45-kor kerül sor erre, s a weben természetesen élőben lehet követni.

Az idén sem volt másképp. Van egy kedves szórakozásom is a díjkiosztáskor: amint elhangzik a három név, azonnal megkeresem őket a Wikipédián. Eddig még egyszer sem fordult elő, hogy a bejelentést követő első próbálkozásom alkalmával (ami többnyire a név elhangzása után legfeljebb harminc másodperc) a Wikipédiában (mármint az angol nyelvűben) már ne legyen ott a Nobel-díjról egy mondat. Ezt szerintem csak úgy lehet csinálni, ha a Nobel-bizottság megbízottja már a bejelentés előtt felteszi az információt.

Nos, az idén sikerült legyőznöm a Wikipédiát! A három díjazott Jacques Dubochet, Joachim Frank és Richard Henderson lettek. Közvetlenül a bejelentés elhangzása után Dubochet-nak még Wikipédia-oldala sem volt, Frank és Henderson oldalain pedig még nem volt fenn a Nobel-díj. Egy órával később már volt Dubochet-ról szóló oldal, illetve a másik kettőn is az első bekezdés már azt írta, hogy Nobel-díjas tudós.

Egyébként a 2017-es kémiai Nobel-díj hasonló az elmúlt évtized díjainak többségéhez abban, hogy a kémikustársadalom jelentős része nem fogja különösebben magáénak érezni. Úgy látszik, a 2016-os év pusztán kivétel volt. Elég csak a Wikipédiát megnézni: ebben mindhárom díjazottat biofizikusnak nevezik, Hendersont pedig a ’biológus’ szóval különböztetik meg más, ugyancsak Richard Henderson nevű emberektől. A bejelentést hallva az járt a fejemben, hogy én elég tájékozottnak gondolom ugyan magamat a kémiában, de már megint ismeretlen neveket hallok (Henderson esetében nem voltam olyan biztos, de ez a családnév igencsak gyakori). Már-már kezd az az érzésem lenni, hogy egy kémiából szerzett PhD szinte garancia arra, hogy megszerzője soha nem lesz kémiai Nobel-díjas.

2017.10.04.


This template downloaded form free website templates