Nobel-díj kontra Priestley-érem

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

A kémia Nobel-díjasok nevét minden évben egy október eleji szerdán, 11.45-kor kezdődő sajtótájékoztatón jelentik be. Ezt azért tudom annyira jól, mert ősszel szerdánként déli 12-től az angol nyelvű gyógyszerészképzésben általános kémia előadást tartok, és ennek az elején bele szoktunk nézni a sajtótájékoztató Internetes, élő közvetítésébe is. Az is többször előfordult, hogy azonnal a bejelentés után megkerestem a díjazott tudósok Wikipedia-oldalát. A tapasztalatom szerint ilyenkor már a legelső keresésnél (az egyéni csúcsom nagyjából 20 másodperc a név elhangzása után) is szerepel a szócikkben a Nobel-díj ténye...

Az idén a nigériai, iráni és vietnami hallgatók között azon tűnődtem, hogy most is három, számomra teljesen ismeretlen név hangzott el. Kezd az az érzésem kialakulni, hogy a kémiai Nobel-díjat át kellene keresztelni legalább is biokémiai Nobel-díjra. Ezért aztán ellenőriztem, mennyire téved az a szubjektív érzésem, hogy igencsak egyoldalú lett a Nobel-bizottság érdeklődése. Az utóbbi tíz év díjazottjai:

2006Roger Kornberg
„az eukarióták transzkripciójának molekuláris bázisának kutatásáért”
2007Gerhard Ertl
„a szilárd felületeken végbemenő kémiai folyamatok tanulmányozásáért”
2008Martin Chalfie, Simomura Oszamu, Roger Tsien
„a zöld fluoreszcens fehérje (green fluorescent protein, GFP) felfedezéséért”
2009Venkatráman Rámakrisnan, Thomas Steitz, Ada Yonath
„a riboszóma szerkezetének és funkciójának tanulmányozásáért”
2010Richard F. Heck, Negisi Eiicsi, Szuzuki Akira
„a palládiumatomok által katalizált szerves kémiai reakciók területén elért eredményeikért”
2011Dan Shechtman
„a kvázikristályok felfedezéséért”
2012Robert J. Lefkowitz, Brian K. Kobilka
„G-protein-kapcsolt receptorok felfedezéséért és működésük leírásáért”
2013Martin Karplus, Michael Levitt, Arieh Warshel
„a komplex kémiai rendszerek többszintű modelljének kifejlesztéséért”
2014R. Eric Betzig, Stefan W. Hell, William E.Moerner
„szuperfelbontású fluoreszcens mikroszkópia kifejlesztéséért”
2015Tomas R. Lindahl, Paul L. Modrich, Aziz Sancar
„A DNS-javítás mechanizmusának tanulmányozásáért”

A 2014-es díj leírásából nem egyértelmű, de valójában ott is biokémiáról volt szó. Így aztán az elmúlt tíz díjból hatot vitt ezt a terület (és akkor a 2003-as és 2004-es díjakról még nem is volt szó...)

A listát elnézve eltűnődtem azon, hogy kik voltak azok a díjazottak közül, akiknek a nevét a Nobel-díj kihirdetése előtt is hallottam már. Nem nagyon hosszú lista: Ertl, Heck, Szuzuki, Schechtman és Karplus, vagyis 5 a 23-ból, és személyesen egyikőjükkel sem találkoztam még. Eddig azt gondoltam, hogy a Magyar Kémikusok Lapjánál végzett szerkesztői munkám miatt az átlagosnál kicsit tájékozottabb vagyok.

2014-ben a Népszabadság egyik újságírója megkért arra, próbáljam a díjkiosztó előtt megjósolni, hogy kik és milyen eredményekért kapják majd az elismerést. Akkor elég alaposan körülnéztem az Interneten, és le is írtam pár nevet, de a véleményemet óvatosságból azzal kezdtem, hogy az „elmúlt években többször is előfordult, hogy a kémiai Nobel-díjat kémikuskörökben ismeretlennek számító, biológiai szakterületeken dolgozó kutatóknak ítélték, ezért jósolni nagyon nehéz”. Ebben igazam lett, de a sikertelen jóslat minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy 2015-ben már nem kérdeztek meg újra.

Az ember azonban könnyen meggyőzi magát arról, hogy nem is benne van a hiba, hanem a Nobel-bizottságban. Én ennek az igazolását a másik nagy kémiai díj, az Amerikai Kémiai Társaság által adományozott Priestley-érem közelmúltbeli történetében találtam meg. Ez annyiban eltér a Nobel-díjtól, hogy minden évben csak egyetlen amerikai tudós kapja (ez azt jelenti, hogy az USA-ban dolgozik; a születési helyek tekintetében már egyébként változatosabb a kép). A díj egyértelműen életműdíj, a rövid hivatalos indoklásban kutatási témát nem is jelölnek meg, csak a személyt. Az elmúlt tíz év díjazottjai:

2006Paul S. Anderson
2007George M. Whitesides
2008Gabor A. Somorjai
2009M. Frederick Hawthorne
2010Richard N. Zare
2011Ahmed H. Zewail
2012Robert S. Langer
2013Peter J. Stang
2014Stephen J. Lippard
2015Jacqueline K. Barton

Ebből a tíz névből egyedül Paul S. Andersonét nem ismertem a díjkihirdetés előtt, míg a többi kilenc esetben nemcsak a nevet hallottam, hanem nagyjából azt is tudtam, milyen területen dolgozott a kutató. A kilenc számomra ismerős nevű tudósból hattal (Whitesides, Somorjai, Hawthorne, Zewail, Stang, Lippard) személyesen is találkoztam, még a díj odaítélése előtt! A teljesség kedvéért: már a 2016-os Priestley-érmes is megvan: Mostafa El-Sayed, az ő neve sem cseng ismeretlenül számomra, ha másért nem, hát a Journal of Physical Chemistry-nél betöltött korábbi főszerkesztői szerepe miatt.

Priestley-érmet egyébként gyakran a Nobel-díj után kapnak kémikusok (lásd Linus Pauling, Henry Taube, Oláh György vagy Ahmed Zewail), nem egyszer pedig egy megérdemelt, de meg nem kapott Nobel-díj helyett (lásd: Harry Gray, George Whitesides, Somorjai Gábor). Azt hiszem, mostanra számomra a Nobel-díj − a körülötte lévő minden felhajtás és társadalmi figyelem ellenére − elveszítette a tekintélyét, és a Priestley-érem számít a kémia első számú kitüntetésének.

2015.10.07.


This template downloaded form free website templates