Varázslatos Kémia tábor Pécsett

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Ahogy tavaly, az idén is a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett Varázslatos Kémia tábort segítettük Katával augusztus elején. 2021-ben Egerben, az idén Pécsett szervezték. A szállás a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának kollégiumában volt.

Az idén a szervezést több súlyos akadály is nehezítette. Kezdetnek mindjárt ott volt az a nem meglepő, de kellemetlen tény, hogy az étkezések jóval drágábbak lettek. Aztán nem sokkal a tábor indulása előtt a rezsitakarékosság jegyében a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának azt a döntést kellett meghoznia, hogy az épület csak kedden, szerdán és csütörtökön nyit ki. Szerencsére a táborban hétfő amúgy is a városnézés szokásos napja, péntek pedig a projektbemutatóké, amely a gimnáziumban is jó helyen van, így a labormunkát lehetett arra a három napra szervezni, amikor a TTK nyitva volt. Aztán akadt még egy olyan probléma is, hogy a tábor szokásos felnőtt közreműködői közül többen lemondták a részvételt, így erre gyakorlatilag csak helyi erők voltak most. Igaz, a táborozók száma is visszaesett a tavalyihoz képest, tizenhatan jöttek el Pécsre.

A tavalyi táboron a labormunka egy meghatározott feladathoz kötődött: a résztvevőket csoportokba osztottuk, és a csoportoknak kémiailag jellemezniük kellett valamilyen növényi eredetű mintát (tea, piros paprika, kurkuma…). Az idén ilyesmi nem volt: a saját labormunka egy alkalmanként változó célt szolgált, és mindig le is zárult egy délelőtt. A délutáni programok lazábbak voltak és nem is mindig kémiai jellegűek. Az önálló feladat az volt, hogy a tizenhat diáknak három csoportba osztva egy-egy adott témáról kellett 10-10 perces előadást összeállítania, amelyet péntek délelőtt mutattak be. A témák a Zsolnay-porcelán, a harkányi gyógyvíz és a pécsi Uránváros voltak. Az előadások szerintem nagyon jól sikerültek.

Összességében úgy láttam, hogy a résztvevők most is lelkesek voltak: elsősorban azt szerették, amikor saját labormunkát végezhettek. Jó lenne továbbra is fenntartani ezt a rendezvényt, de a szervezés a tavalyi évhez képest az idén sokkal nehezebbé vált, és ha jövőre is hasonló irányú s mértékű változás lesz, akkor aligha fenntartható a dolog. Bár rajtunk és a gyerekeken biztos nem fog elbukni.

2022.08.06.Comment Box is loading comments...
This template downloaded form free website templates