Varázslatos Kémia tábor Egerben

TUDOMÁNYOS HÉTKÖZNAPOK

Augusztus második hetében tűzoltófeladatra vállalkoztunk Katával. A Magyar Kémikusok Egyesülete már egy jó évtizede minden nyáron szervez tábort, évente harminc körüli középiskolásnak Varázslatos Kémia címmel. Még Debrecenben töltött éveink alatt egyszer, 2013-ban részt vettün ennek a tudományos részében. Az utóbbi időben a tábor helyszíne mindig Eger volt. Az idén az egyik táborvezetőt egy egészségügyi probléma miatt elég hirtelen kellett helyettesíteni, ezt a feladatot vállaltuk el. Kata és én is Egerben jártunk általános és középiskolába, családunk jelentős része most is ott él, így ilyen szempontból nem volt nagy áldozat beugrani a feladatra.

A tábor hétfői ebéddel indult, és pénteken ebéddel zárult. Az első délutánon városnézés volt Egerben, majd este kísérlet-bemutató a Varázstoronyban; ezeken nem is volt szükség a jelenlétünkre. Így mi kedd reggel csatlakoztunk a csapathoz, amikor a labormunka indult. A diákok hatfős csoportokban dolgoztak: mindegyik csapat választott egy növényi eredetű alapanyagot, melyből aztán megpróbálták kivonni valamiféle jellemző, lehetőleg a színt okozó vegyületet. Az öt vizsgált anyag a kurkuma, a levendula, a tea, a vörös káposzta és a fűszerpaprika volt, s ehhez az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyik gyakorló iskolájában (az olyan ősi egrinek, mint én, ez a 2-es számú általános iskola néven ismerős), egy elég jól felszerelt laboratóriumban volt előkészítve a hely, eszközök és vegyszerek.

A kivont anyagokat aztán megpróbálták jellemezni sav-bázis- és redoxitulajdonságok szempontjából titrálásokkal és indikátorpapírral, illetve mi Pécsről vittünk egy hordozható spektrofotométert, így elég sokat beszéltünk arról is, hogyan lesz színe az anyagoknak és hogyan lehet ezt jellemezni. Az Egyetemen mikrobiológiai teszteket is csináltak, sőt, egy kis papírkromatográfiával is megpróbálkoztunk. Minderre három teljes nap volt a laborban.

Esténként más programok is szerveztünk, de ennek persze az is lett az eredménye, hogy a felügyelők számára igencsak hosszúak, 13-14 órások lettek a munkanapok. Kedd este én tartottam előadást arról a történetről, hogy az Odüsszeiában lévő csillagászati információk alapján hogyan lehet meghatározni azt a napot, amikor Odüsszeusz hazatért és megölte a kérőket. Aznap szép, felhőtlen idő volt, és már korábban engedély kaptunk arra, hogy este fél tízre megint felmenjünk a Varázstoronyba. Az Egyetem Főépületének ez a része eleve is csillagvizsgálónak épült, és most is van néhány kisebb távcsövők. Így az estét azzal zártuk, hogy mindenki megnézte a Jupiter holdjait és a Szaturnusz gyűrűjét. Ezek voltak láthatóak nem sokkal napnyugta után augusztus elején.

Szerda este kötetlen beszélgetés volt, elsősorban a továbbtanulásról. Az egy kicsit meglepett, hogy viszonylag sokan mondták, hogy orvosi egyetemen akarnak továbbtanulni.

Csütörtök délután és este minden csoport bemutatót állított össze a munkáról, amit a héten végzett. Ezeket az előadásokat péntek délelőtt tartották meg a diákok, ennek a helyszíne is a Varázstorony volt. Ebben volt annyi érdekesség, hogy persze közben a helyszín a nagyközönség számára is nyitva volt, így az egyik előadásra bejött néhány főnyi olyan közönség is, akik nem a táborozók vagy a táboroztatók közül kerültek ki.

Nem vagyok benne biztos, hogy minden résztvevőben az az érzés alakult ki, hogy valóban varázslatos a kémia, de szerintem a többség nagyon jól érezte magát.

2021.08.13.


This template downloaded form free website templates